NMa houdt vast aan vaste boekenprijs

Free Record Shop mag boeken niet onder de vaste boekenprijs verkopen. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gisteren bepaald. De boekenprijs wordt pas op zijn vroegst op 1 januari 2005 vrij gelaten.

Free Record Shop wil al anderhalf jaar naast cd's ook boeken gaan verkopen. De winkelketen wil bestsellers aanbieden tegen stuntprijzen. De Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB), de branche-organisatie van boekhandelaren, heeft in 1997 toestemming gekregen van de minister van Economische Zaken om onderling prijsafspraken te maken.

De toestemming is verleend voor de invoering van de huidige Mededingingswet, die kartels en andere vormen van concurrentiebeperkende afspraken verbiedt. De Free Record Shop had een klacht ingediend tegen de KVB bij de NMa, die toeziet op de concurrentieverhoudingen.

Volgens de NMa heeft de KVB tot 2005 ontheffing van de Mededingingswet. De toezichthouder kan tot die tijd niet ingrijpen.

Free Record Shop beklaagde zich eerder al bij de Europese Commissie over de kartelafspraken tussen Nederlandse boekhandelaren. Brussel oordeelde dit najaar echter dat het Europese mededingingsrecht in deze zaak niet van toepassing is omdat de afspraken geen grensoverschrijdende effecten hebben.

De boekverkopers in het KVB verdedigen hun prijsafspraken door te wijzen op het gevaar dat het boekenaanbod verschraalt. Van de winst op de bestsellers kunnen ook boeken van aankomende schrijvers en minder populaire titels uitgebracht worden.