Jongerenorganisatie moet MBO'ers een stem geven

De MBO'ers hebben voor het eerst een eigen bond. Gisteren werd de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs opgericht.

Leon Houtman (18) had de hele week lopen stressen, maar gisteren was het eindelijk zover: de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) werd opgericht en hij is officieel tot voorzitter gebombardeerd. Zijn organisatie vertegenwoordigt meer dan 400.000 leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs, die worden opgeleid in ruim 600 vakken.

Het MBO was lang een ondergeschoven kindje. Terwijl de studenten aan universiteiten en hogescholen sinds jaar en dag worden vertegenwoordigd door de studentenbonden LSVb en de ISO, de middelbare scholieren met klachten en vragen terecht kunnen bij het LAKS, moesten MBO'ers het maar zelf uitzoeken. Het LAKS was best bereid ook MBO'ers te helpen en adviseren, alleen dat wisten de meeste MBO'ers weer niet.

Volgens Houtman zijn er binnen de MBO-scholen, tegenwoordig verenigd in 46 `regionale opleidingscentra' (ROC's), nog veel zaken slecht geregeld. Zelf kan hij erover mee praten. Zijn collega-bestuurders van de LSVb en de ISO krijgen een jaar vrijstelling van hun opleiding en een bestuursbeurs. Zelf is hij al een jaar aan het ruziën met het ROC West-Brabant waar hij de MBO-opleiding openbaar bestuur volgt. Hij kon wegens zijn werk voor de JOB niet alle lessen bijwonen. Ten einde raad meldde hij zich ziek. ,,Ik moest wel. Voor de oprichting moest alles piekfijn in orde zijn.''

Wat gaat de JOB doen?

Houtman: ,,Vertegenwoordigen, informeren, adviseren en ondersteunen. Ja, dat zinnetje ken ik uit mijn hoofd. We willen alle leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs vertegenwoordigen. We willen hen zo goed mogelijk informeren, zodat ze weten wat er speelt binnen de ROC's. En we zullen de MBO'ers adviseren en ondersteunen. Met vragen en klachten kunnen ze bij ons terecht en we helpen als scholieren een leerlingenraad willen opzetten. Binnen verschillende ROC's bestaan die nog helemaal niet, andere instellingen hebben alleen een feestcommissie die zich leerlingenraad noemt. Dat kan veel beter.''

Is er animo onder MBO'ers voor de JOB?

,,Ik denk het wel. Bij de een meer dan de ander, natuurlijk. Maar het is ook een taak voor ons om ze wakker te schudden. Als ze zich organiseren staan ze sterker. Dat is vooral belangrijk als er wat mis is.''

Wat gaat er mis binnen de ROC's?

,,Er zijn bijvoorbeeld veel klachten over de onderwijsovereenkomst die iedere MBO'er die met een opleiding begint moet tekenen. Daarin staan de rechten en de plichten van zowel de scholier als de school. In theorie is dat mooi. Als de school in gebreke blijft, heb je tenminste een poot om op te staan. In de praktijk is het lastiger. De MBO'er kan met zijn klacht nergens heen. Tenzij hij naar de rechter stapt, maar welke zestienjarige doet dat nou? Wij vinden dat er een klachtencommissie moet komen.''

Waarom wordt er nu pas een organisatie voor MBO'ers opgericht?

,,Als ik tien jaar eerder had bestaan, had ik de JOB tien jaar eerder opgericht. Maar de tijd is ook rijp voor een MBO-organisatie. Nu de ergste fusieperikelen van de ROC's voorbij zijn, staan directies wat meer open voor ons.''

Wie betaalt de JOB?

,,Het ministerie van Onderwijs. We krijgen zes ton subsidie per jaar tot 2002. Daarvan betalen we onder meer de huur van het kantoor, de medewerkers en de campagnes. Blijkbaar is de minister ook overtuigd van het nut van de JOB.''

Wat is jouw drijfveer om elke dag uit Steenbergen naar de JOB in Amsterdam te reizen?

,,Het is geweldig leuk werk. Ik kom interessante mensen tegen. Ik geef zelfs de minister van Onderwijs een hand. Ik praat met bestuurders, docenten en leerlingen. En je probeert de MBO'ers een stem te geven. Zodat er ook rekening wordt gehouden met hun wensen.''