Het eeuwig leven

Onsterfelijkheid, invriezen tot dat mogelijk is, het afsterven van cellen tegenhouden: de VPRO gooit er weer een behoorlijke thema-avond tegen aan. Hoewel ik geen behoefte voel om nog 5000 jaar tv-programma's te bespreken is het erg interessant de wetenschappelijke vorderingen te bekijken. Toch hoop ik dat het niks wordt. We zijn op dit moment met zo'n 6 miljard mensen op aarde en we doen het niet echt goed. Ik verwacht niet dat een levensverlenging daar iets aan verandert. De Braziliaanse Lachsmurf Wamberto zal ook in een oneindige verlenging geen hoge bal van de flanken inkoppen. Pronk zal ook na de 147e verlenging van zijn ministerschap niet plotseling een integer mens zijn. Ook als alle journalisten het oneindige leven krijgen zullen hun lijstjes met `x van de eeuw' even zielig, voorspelbaar en oninteressant blijven.

Als we nou allemaal zo lief en wijs worden als de legendarische 2000 year old man (Mel Brooks) zou ik de experimenten van harte toejuichen. Ik heb de afgelopen dagen zijn ontroerende en onwaarschijnlijk grappige gesprekken met Carl Reiner weer eens beluisterd en hij is de enige relevante bron voor wat ons te wachten staat. En de naakte waarheid is dat de kleine dingen waar het uiteindelijk in het leven om gaat niet zo heel veel veranderen. De opmerkelijk viriele man heeft 42000 kinderen gemaakt in de afgelopen 2000 jaar. Maar zoals hij met enigszins gebroken stem toegeeft `not one comes to visit me'. Willen we dat echt eeuw na eeuw meemaken?

Ik stel voor dat alleen in bijzondere gevallen mensen het privilege krijgen van eeuwig leven. In ieder geval Willem Oltmans zodat hij zijn strijd met de Nederlandse staat zeker zal winnen en er van kan genieten. De rest moet eerst maar eens iets van het sterfelijke leven maken voordat de vrieskisten open gaan. Het enige waar het menselijke ras goed in is, is zichzelf onsterfelijk belachelijk maken. Dat de VPRO hogere kijkcijfers voor haar toekomstige thema-avonden scoort als haar hele ledenbestand onsterfelijk wordt mag geen doorslaggevend argument zijn.

Onsterfelijkheid is een afgeleide van de inspiratie die je bij je medemensen weet op te wekken. Zodat de verhalen worden doorverteld. Mijn vader nam afgelopen vrijdag afscheid van de UVA. Hij is al aanwezig in toekomstige generaties zonder daar deel van uit te maken. Daarvoor was niet de kou van een vrieskist nodig, maar de warmte van een goed hart.

Thema: 't Eeuwige Lichaam, zondag, Ned.3, 21.00-23.35u.