Handelsakkoord Canada-China

Regeringsdelegaties van Canada en China zijn er gisteren, nog net op tijd vóór het begin van de Wereldhandelsconferentie aanstaande dinsdag in Seattle, in geslaagd een onderling handelsakkoord te sluiten.

De Canadese en Chinese ministers van internationale handel, Pierre Pettigrew en Shi Guangsheng, tekenden gistermorgen in Toronto het verdrag, dat sterke overeenkomsten vertoont met de regeling die op 15 november tussen de VS en China werd gesloten. Shi Guangsheng zei in een toelichting dat het akkoord met Canada ,,duidelijk maakt dat de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) nu zeer nabij is''. Pettigrew zei ,,vol goede moed te zijn dat dat snel kan gebeuren.''

De Chinese Volksrepubliek, de vierde handelspartner van Canada, zal invoerrechten verlagen op Canadese producten in onder meer telecommunicatie, vliegtuigbouw en papier. In het akkoord met de VS verplichtte China zich al tot een stapsgewijze, forse verlaging van zijn douanerechten en opening van zijn markt voor participatie van buitenlandse investeerders in Chinese ondernemingen, in het bijzonder de banken, verzekeringen en de telecomsector.

Bovendien krijgen Amerikaanse (en nu ook Canadese) exporteurs het recht om hun producten in China te distribueren zonder tussenkomst van Chinese concurrenten. China accepteerde tevens Amerikaanse importquota voor textielproducten en anti-dumpingsregels die moeten voorkomen dat de VS worden overspoeld met goedkope producten.