Goede raad kost niets

Goede raad is duur wordt gezegd. Maar dat geldt niet voor de bij Nederlande Gilden aangesloten senior-adviseurs. Ook over financiële kwesties geven ze hun objectieve oordeel belangeloos.

`Gratis advies voor iedereen op bijna elk gebied', schrijft het Amsterdamse Gilde, een organisatie van vijftigplussers, in haar aanbiedingsfolder. Kan dat zomaar in deze dure tijd? Ja. Sterker: niet alleen in de hoofdstad, maar ook via bijna zeventig andere gildenorganisaties door heel Nederland kunt u bij duizenden ervaren vijftigplussers terecht voor deskundige doch kosteloze raad. Dat zit zo. Nederland huisvest een groeiend aantal senioren met veel tijd, levens- en werkervaring. En hoewel reclames doen geloven dat gepensioneerden alleen maar duur willen vakantievieren, prefereren veel senioren maatschappelijk actief te blijven. Via een Gilde kunnen ze hun deskundigheid aanbieden aan particulieren, beginnende ondernemers en non-profit-organisaties. ,,We werken bewust informeel en belangeloos'', zegt drs. Wout van Doornik, directeur en oprichter van het Amsterdamse Gilde. ,,We willen ons aanbod nonchalant houden. Het moet net zijn alsof je een deskundige buurman ergens raad over vraagt.''

De Amsterdamse gildenGids adverteert het aanbod van circa vierhonderd veelal gepensioneerde vijftigplussers. ,,Er melden zich hier mensen van alle rangen en standen'', zegt Van Doornik. ,,We hebben twee vice-presidenten van de Amsterdamse rechtbank, een burgemeestervrouw, een stratenmaker, een slager, je kunt het zo gek niet bedenken.'' Naast hulp bij hobby's als koken, verzamelen, modelbouwen of breien, bieden de senioren ook raad over geldkwesties. Zo adviseren diverse ouderen over belastingaangiftes, beleggen, pensioenregelingen en (sociale) verzekeringen. Verder helpt een gepensioneerd accountant bij de administratieve afhandeling van een erfenis, legt een oud-notaris uit wat je notarieel kunt regelen, helpt een huurdeskundige met huursubsidieaanvragen, adviseert een woningexpert over (ver)huur en (ver)koop van onroerend goed en geeft een ex-bijstandsmoeder tips over leven op bijstandsniveau. En wilt u uw woning verbeteren? Een allround vakman adviseert u bij verbouwen, een metselaar leert u de kneepjes van het metsel-, stuc- en tegelvak, een huisschilder geeft raad over verf, behang en glas, een timmerman over timmerwerk en een hovenier over aanleg en onderhoud van uw tuin.

Traditioneel krijgen gilden veel vragen over belastingformulieren en administratie van zowel particulieren als beginnende ondernemers. Een eigentijdse hype zijn computerproblemen. ,,Er zijn gelukkig behoorlijk wat ouderen met verstand van computers'', vertelt Van Doornik. ,,We kunnen er bijna niet genoeg aanslepen.'' Ook bouwvakkers en tuindeskundigen zijn veelgevraagd. ,,Je kunt hen in alle rust eens vragen wat nu eigenlijk écht het beste is'', vindt de Amsterdamse Gilde-directeur. ,,Er was hier bijvoorbeeld een mevrouw met een offerte van een aannemer voor een dakkapel. Een gildetimmerman zag meteen dat het minstens de helft goedkoper kon. ,,Veel mensen met lagere inkomens, ook studenten, weten de weg naar de gilden, zegt Van Doornik. ,,Men vindt het vaak eng om een makelaar of aannemer te bellen, terwijl een gepensioneerde vakman veel minder drempelvrees oproept.''

Om zo veel mogelijk bereidwillige senioren aan taken te helpen, hebben de Gilden naast de adviesgids speciale projecten ontwikkeld. Veel Gilden `leveren' senioren die voor circa vijf gulden per persoon begeleiden bij stadswandelingen of fietstochten. In Amsterdam heet dit `Mee in Mokum'. ,,De begeleiders weten veel van het Amsterdam van vroeger'', legt Van Doornik uit, ,,waardoor de stad voor de wandelaars een nieuwe dimensie krijgt.'' Een splinternieuw en razend populair project is `Samenspraak'. Het gaat hierbij om Nederlandse ouderen die anderstaligen gratis helpen hun Nederlands-spreken te oefenen. Van Doornik: ,,Het blijkt een gat in de markt te zijn. Gelukkig kan vrijwel iedereen dit doen. Zelfs iemand die in bed ligt met een handicap kan Nederlands praten met een allochtoon.'' Een vierde project is niet bestemd voor particulieren, maar voor kleine stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk. Deze kunnen via de Gilden tolken, vertalers, bestuursleden en vrijwilligers betrekken.

Geïnteresseerden moeten op zoek naar een Gilde in de buurt. Internetgebruikers kunnen daartoe zoeken op www.gilde-nederland.nl, de internetsite van de landelijke Gildenorganisatie, die alle adviezen in Nederland op plaats, trefwoord en adviesrubriek kan presenteren. Telefonisch informeren kan ook. Van Doornik: ,,Dan bekijkt men of er een gilde in de buurt is die een advies kan geven.''

Al werken de gildenadviseurs informeel, de gilden stellen wel regels. Zo mag men alleen advies geven en geen taken als wasmachinereparaties of schilderklussen uitvoeren. Ook is het niet de bedoeling dat adviseurs zich laten betalen. Van Doornik: ,,Al doen we niet krampachtig over een fles wijn of een cadeaubon.'' De adviesvragers hoeven hooguit reis- en eventuele materiaalkosten te vergoeden. Daarnaast berekenen sommige gilden particulieren vijf gulden administratiekosten. De belangeloze werkwijze heeft voor de adviesvrager naast kostenbesparing het voordeel dat de raadgever geen financieel belang bij zijn raadgevingen heeft, waardoor deze objectief, desnoods ongezouten, zijn mening kan geven. De aangesloten senioren hebben daar zelf ook veel aan, weet Van Doornik. ,,Onze mensen krijgen er ontzettend veel voor terug. Ze hebben een taak, waardering en het gevoel mee te tellen. Dat zijn dingen waar veel ouderen behoorlijk behoefte aan hebben.''

Meer informatie op www.gilde-nederland.nl of via (020) 638 76 50 (10.00 - 16.00 uur).