Filmmuseum ziet steun V/d Ploeg

Bestuur en directie van het Filmmuseum zijn ervan overtuigd dat het museum in Amsterdam zal blijven. Volgens hen is het uitgesloten dat het Filmmuseum zal verhuizen naar Rotterdam om daar deel uit te maken van het op te richten Centrum voor Foto, Film en Mediacultuur. Dit blijkt uit een reactie van het Filmmuseum op de recente beslissing van staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur om het Instituut voor Beeldcultuur in principe in Rotterdam te vestigen, terwijl Amsterdam kan doorgaan met eigen plannen.

In de brief, ondertekend door directeur H. Blotkamp en bestuursvoorzitter D. Istha, staat: ,,Wel duidelijk blijkt uit uw brief dat er geen sprake meer is van een verhuizing van het Filmmuseum naar Rotterdam, mocht daar al ooit sprake van zijn geweest. De belangrijkste functies van het Filmmuseum blijven in Amsterdam, waarbij het Filmmuseum zal optreden als spin in een cinematografisch web, langs de lijnen van het plan van het Filmmuseum en de gemeente Amsterdam.'' De brief is mede ondertekend door directeur Blotkamp, tot voor kort voorstander van verhuizing naar Rotterdam.

Een geval van ,,voortschrijdend inzicht'', aldus bestuursvoorzitter Ishta, die toegeeft dat de beslissing van Van der Ploeg net zo goed heel anders had kunnen worden geïnterpreteerd. Afgelopen donderdag sprak Istha met Van der Ploeg over diens bedoelingen, aanstaande maandag beslist het bestuur over de positie van het Filmmuseum in of buiten het Instituut voor Beeldcultuur.