De mens en de militair

Hoeveel kost een uurtje Mladic ? Nova betaalde 7.500 Duitse mark voor de video. De nacht na de val van Srebrenica: showdown in hotel Fontana, Bratunac.

Eerste scène. Mladic brult de droeve Karremans toe en blaast sigarettenrook in zijn gezicht. Heeft hij VN-vliegtuigen bevolen zijn troepen te bombarderen? Karremans verschuilt zich achter zijn superieuren. Mladic: ,,U moet me geen flauwekul verkopen.'' Daarna: ,,Uw troepen hebben mij beschoten.'' Karremans: ,,Daar weet ik niets van, maar als dat zo is, bied ik u mijn excuses aan. Als mens en als militair. Normaal gesproken schieten we niet op generaals.''

Mladic is God en Karremans zal het weten. ,,Ik wil u helpen, al verdient u dat niet... U kunt hier met zijn allen wegkomen, of allemaal hier blijven, of allemaal doodgaan.'' Karremans, even later: ,,Ik ben de pianist maar (..). Schiet niet op de pianist.'' Mladic: ,,Je bent een waardeloze pianist''.

Karremans vraagt een vrije aftocht voor de burgers. Mladic heeft zijn ei dan gelegd en ontspant zich. Dan hét moment: de generaal en de overste heffen het glas. Karremans probeert dat nog af te slaan. Mladic: ,,Geef iedereen een biertje.'' K: ,,Nee, bedankt.'' M: ,,Waarom niet?'' K: ,,Dat is niet goed. Ik drink graag een biertje met u als ik... Ik waardeer het zeer, maar mijn soldaten drinken geen bier, dus ik vind dat ik ook geen bier mag drinken.'' M: ,,Hij is een officier, hij drinkt wel. We drinken samen een biertje.'' Het bier is op, het wordt wijn. Mladic geeft de Nederlanders bij het afscheid royaal drie flessen mee.

Er volgen meer onderhandelingen. Op 21 juli mag Dutchbat vertrekken. Mladic heeft zojuist ruim 7.000 moslims laten vermoorden. Hij oogt post-coïtaal. Karremans grinnikt opgelucht, een beetje dwaas. Mladic heeft geblaft maar niet gebeten. Hem althans niet. Bij de `ijzeren brug' naar Servië nog een kleine attentie voor Karremans en generaal Nicolai. Twee flessen rakija, twee schemerlampen. Mladic: ,,Laat nog eens iets van u horen''. Karremans: ,,Ik wil generaal Mladic bedanken voor de goed georganiseerde aftocht van mijn troepen.'' Twee vragen staan dan nog open. Heeft Karremans hem nog een ansicht gestuurd? En waar zijn die schemerlampen gebleven?

Nova, za, Ned.3, 22.33-23.03u.