Opinie

    • Youp van ’t Hek

Condoommoe

Ik probeer de wereld te begrijpen en ik kan u zeggen: veel snap ik. Kwistig declarerende wethouders in Rotterdam begrijp ik moeiteloos, Christelijke voorzitters van de Christelijke Bond van Christelijke politiemannen, die hebben lopen jatten, kan ik ook volgen en mevrouw Clinton, die haar dochter met haar man mee op zakenreis stuurt, snap ik helemaal. Eigenlijk snap ik alles. Ook dat gehandicapten vijf keer vaker gepest worden dan niet-gehandicapte klasgenoten? Natuurlijk snap ik dat. Het is nou eenmaal gemakkelijker. En de politicus die zegt dat windmolens voor de kust bij Egmond aan Zee wel mooi zijn, snap ik ook. Net als de VVD'er, die ontkent dat het boren naar Wadgas schadelijk is. Dat hoort bij de wereld. Zo snap ik Lulu Wang en de uitgever van Lulu Wang en de gek die een box met 153 Bach-cd's koopt, kan ik ook volgen. Net als de kleermaker die de mantel van de koningin verpest heeft. Ik snap Brusselmans, maar ik snap die beledigde modemevrouw ook. Zelfs de heer Albert Akkermans, een beetje ranzige middenstander uit 's Hertogenbosch, begrijp ik. Hij is directeur van het obscure computerbedrijfje Europartners en wil graag meesurfen op het succes van mensen als Theo Maassen en Hans Teeuwen. Op hun naam wil hij op Internet een website openen. Ik heb de goede man nooit gezien, maar denk aan een driedelig pak en kort geschoren haar. Zoiets noemt zich ondernemer en hij doet niks illegaals. Hadden Teeuwen, Maassen en een aantal anderen hun naam maar eerder moeten beschermen. Ik snap hem. Geld stinkt niet.

Maar wat snap ik dan niet? Fons snap ik niet! Fons is vierendertig, nicht in hart en nieren, en vrijt bewust onveilig. Fons wil onbeperkt genieten van zijn homoseksualiteit. Al wordt het zijn dood. Hoe ik aan deze informatie kom? Van Fons zelf. Hij vertelt het allemaal in de aids-bijlage van de NRC van donderdag. Verder worden we daarin bijgepraat over barebacking-party's. Wat dat zijn? Het waren oorspronkelijk vrolijke vrijfeestjes van allemaal HIV-geïnfecteerden onder elkaar, maar tegenwoordig worden ze ook bezocht door nog niet besmette homo's. Die willen the gift graag ontvangen. De homo is condoommoe en wil zorgeloos hutseflutsen.

Op dezelfde pagina staat een negental foto's met allerlei gruwelijke gevolgen van de gevreesde ziekte. Tsja? Als ik Fons was koos ik toch maar voor een boterhammenzakje om mijn apparaat.

Als Fons aids krijgt, klopt hij waarschijnlijk aan bij zijn ziektekostenverzekering en deze zal zijn ziekte financieel begeleiden. Maar er komt natuurlijk een dag dat er in je polis staat, dat je, als je de ziekte vrijwillig hebt opgelopen, niet op enige financiële steun hoeft te rekenen. Of misschien sleept een verzekeraar je voor het gerecht omdat jij iemand geïnfecteerd hebt. En dan heb ik het niet over een psychotisch geval dat een agent gebeten heeft, maar over de ene nicht die de andere in de sauna frivool heeft uitgewoond. Stel dat de condoomvermoeide HIV-verspreider wordt veroordeeld, kan hij het schadebedrag dan weer verhalen op zijn WA-verzekering? Dat laatste probeert dokter R. uit Sneek. Hij werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim honderdduizend gulden omdat hij een seksuele relatie was aangegaan met een psychisch instabiele patiënte. En nu wil hij dat bedrag, plus nog een halve ton aan juridische kosten, verhalen op zijn verzekeringsmaatschappij. Deze weigert te betalen en dus spande de dokter een kort geding aan. De uitslag lijkt me interessant. Als R. in het gelijk wordt gesteld, dan wordt het voor veel mensen kassa! Hooligans declareren de schade die zij aan de NS hebben toegebracht en de verkrachter vraagt de door hem betaalde abortuskosten van zijn slachtoffer terug aan de verzekering. De volgende stap is de bankovervaller, die aanschaf van de gebruikte stengun van de belasting aftrekt als bedrijfskosten.

De vraag om geld van dokter R. snap ik, maar dat hij zich nog voor de rechtbank durft te vertonen, verbaast mij enigszins. Ik was in zijn geval allang naar een heel ver oerwoud gevlucht of ik had me condoomloos laten nemen op een barebackingparty.