CNV: inkomens moeten openbaar

De vakbond CNV wil dat het bedrijfsleven de inkomens van directeuren in de openbaarheid brengt. CNV vindt het ,,maatschappelijk onaanvaardbaar'' dat topmanagers zich kunnen verrijken zonder zich daarvoor te verantwoorden. Ook de beloning van de leden van de raad van commissarissen moet openbaar worden.

De vakcentrale heeft daartoe gisteren een wetsvoorstel aan de fractievoorzitters van de politieke partijen in de Tweede Kamer gestuurd. De Kamer behandelt volgende week de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ,,De politiek is veel te traag met initiatieven om de ongebreidelde loonontwikkeling van sommige topmanagers aan te pakken'', zei CNV-voorzitter Doekle Terpstra in een toelichting.

Terpstra vindt dat de werkgever voortaan moet aangeven op welke gronden de lonen binnen het bedrijf tot stand zijn gekomen, om zich te kunnen verantwoorden aan zijn werknemers. ,,Daar moet niet moeilijk over worden gedaan'', zei Terpstra, ,,want de inkomens van alle mensen die bij de overheid werken en van hen die onder een CAO vallen, zijn al openbaar''.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW stelde eerder dit jaar voor een gedragscode op te stellen rond optieregelingen voor topmanagers. VNO-NCW blijft tegen een openbaarmaking van de inkomens. De werkgevers houden vast aan de huidige regeling dat alleen de totale som van de inkomens van het bestuur gepubliceerd wordt. Slechts een aantal van de hoofdfondsen op de beurs geeft alle details over de salarissen. Dat zijn vooral bedrijven die daartoe gedwongen worden door de Engelse beursregels.