Bondsdag akkoord met budget

De meerderheid van de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, heeft gisteren na een heftig debat van vier dagen ingestemd met de begroting voor volgend jaar. Daarmee heeft de regering-Schröder toestemming gekregen om de komende jaren voor zo'n 30 miljard mark (33,8 miljard gulden) te bezuinigen.

Van de 606 aanwezige afgevaardigden stemden 321 voor, 283 tegen en onthielden twee parlementsleden zich van stemming. Er werd gestemd volgens partijscheidslijnen. De regeringspartners, de Groenen en de sociaal-democraten (SPD) steunden de begroting, de oppositiepartijen CDU/CSU (christen-democraten) en de liberale FDP konden zich er niet in vinden.

De regering-Schröder snijdt volgend jaar het diepst in de uitgaven van het ministerie van Arbeid. Dat moet het in 2000 met 170,5 miljard mark doen, 1,1 procent minder dan dit jaar. De totale uitgaven worden volgend jaar met 1,4 procent gekort tot 478,8 miljard mark. Het begrotingstekort bedraagt 49,5 miljard mark en komt daarmee voor het eerst sinds 1992 onder de 50 miljard mark.

De bezuinigingen riepen de afgelopen maanden demonstraties op van boze gepensioneerden, ambtenaren en andere groepen. Maar Schröder verdedigde zich met het argument dat hij de economische toekomst van de Bondsrepubliek veilig moest stellen. Hij wil tegen 2006 de overheidsbegroting in evenwicht hebben en de staatschuld met 1,5 biljoen mark verminderen.

De Bondsraad (Eerste Kamer), waarin de coalitie geen meerderheid heeft, moet een deel van de begroting (4 miljard mark ofwel 13 procent van de bezuinigingen) nog behandelen. Niet uitgesloten is dat Schröder door de Bondsraad wordt gedwongen enkele van zijn voorstellen alsnog aan te passen. (DPA, Reuters, ANP)