Boek Brusselmans niet in Nederland

Herman Brusselmans' roman Uitgeverij Guggenheimer, in België bij kort geding verboden na een klacht van de Vlaamse modeontwerpster Ann Demeulemeester, is niet meer te krijgen in de Nederlandse boekhandel. Uitgeverij Prometheus, die onlangs een nieuwe (derde) druk van de in België wegens belediging verboden satire oplegde, heeft besloten om het boek voorlopig niet te verkopen. ,,Het risico is te groot, de dwangsom zou 1100 gulden per boek zijn,'' zegt P. van Albada, directeur van Prometheus. ,,Uit het recente vonnis in hoger beroep in België is niet duidelijk of de rechter zijn uitspraak behalve aan het Belgisch recht ook getoetst heeft aan het Nederlandse recht, en of je het boek wel in Nederland mag verkopen. Onze advocaten adviseren om dat door middel van een nieuwe procedure bij de Belgische rechter uit te vinden, maar daarvoor heb je medewerking nodig van de tegenpartij. We wachten op een reactie van Demeulemeester.'' In het Centraal Boekhuis liggen nu 5000 exemplaren van Uitgeverij Guggenheimer op uitlevering te wachten.