Beenhakker zet streep door forse boetes

Feyenoord heeft de boetes van Bert Konterman en Jean-Paul van Gastel ingetrokken. De spelers moesten 25.000 gulden betalen vanwege hun uitlatingen in interviews, waarin ze de club bekritiseerden en hun vertrek aankondigden.

Gisteren had het tweetal na de training een gesprek met trainer Leo Beenhakker. Daarin betuigden ze hun spijt waarop Beenhakker een streep zette door de boetes.

Volgens Konterman en Van Gastel is de zaak geëscaleerd ,,op een manier die we zo absoluut niet hebben gewild. Daarvoor ligt Feyenoord ons te na aan het hart.'' Van Gastel en Konterman hebben als `blijk van goede wil' een Feyenoord Premie-effect aangeschaft ter waarde van 25.000 gulden. Kees van Wonderen, die ook in een artikel voorkwam, maar niet werd beboet, verklaarde zich solidair en schafte eveneens een clubpremie-effect aan.

Enkele uren voordat Feyenoord de geldstraffen ongedaan maakte, gaf voetbalmakelaar Henk van Ginkel aan dat Konterman en Van Gastel de boetes naar alle waarschijnlijkheid zouden aanvechten. De hoogte van de geldstraf was namelijk in strijd geweest met de voetbal-cao en de contracten van het duo met de landskampioen.

Sinds september dit jaar is de voetbal-cao van kracht. Hierin is een artikel over geldstraffen van clubs aan spelers opgenomen. ,,In boek 7 artikel 650 van de arbeidsovereenkomst voor voetballers staat dat een speler in een week geen hogere geldstraf mag krijgen dan het loon dat hij in een halve dag verdient'', aldus Ad Dieben van de spelersvakbond VVCS. ,,Ik heb begrepen dat beide spelers een geldstraf van 25.000 gulden hebben gekregen. Dat mag dan alleen als ze anderhalf miljoen gulden per maand verdienen. Dat lijkt mij niet het geval.''

Volgens de cao is het mogelijk dat speler en club een boetereglement op laten maken. ,,In zo'n reglement kan een maximale boete zijn opgenomen die hoger is dan in de cao opgenomen. Ik weet dus niet of dat het geval is. Maar anders kunnen spelers via de vakbond zo naar de arbitragecommissie van de KNVB stappen. Die stelt hen dan direct in het gelijk.''

Trainer Leo Beenhakker beweerde dat zowel hij als beide spelers een dikke streep onder de affaire hebben gezet. ,,Ik heb die boete niet zo maar gegeven. Daar is lang over nagedacht. Ik heb uitgebreid met de bewuste spelers gesproken en we hebben er met z'n allen een dikke streep onder gezet. Nee, ik heb niet bekeken of de boete in strijd is met contracten of collectieve arbeidsovereenkomsten. Daar is het bestuur voor.''

Feyenoord gaf later op de dag in een persbericht slechts aan dat de spijtbetuiging van de spelers de reden was om terug te komen op het ingenomen standpunt. ,,Voor mij is de zaak hiermee uit de wereld'', aldus Beenhakker ,,Nu gaan we gewoon weer voetballen.''