Baumann ontkent doping bij rechter

Als een schriftelijke verklaring onder ede heeft de Duitse atleet Dieter Baumann op papier gesteld dat hij nooit in zijn loopbaan verboden prestatiebevorderende middelen heeft gebruikt. De Duitse voormalig olympisch kampioen op de 5000 meter werd eerder deze maand betrapt op het gebruik van het verboden middel nandrolon.

,,Ik heb al eerder een dergelijke verklaring opgesteld, nu heb ik hem vernieuwd. Om deze voor te leggen aan de rechter.''

Ook Baumanns vrouw en trainster heeft eenzelfde verklaring ondertekend. Baumann staat bekend als voorvechter tegen doping en is vastbesloten zijn onschuld aan te tonen.

Eerder riep hij al op tot een uitgebreid onderzoek naar de middelen die bij hem waren aangetroffen. Baumann zegt dat het middel door zijn eigen lichaam is aangemaakt of dat het via een bepaald voedingsmiddel buiten zijn weten om in zijn lichaam is gekomen.

Baumann kreeg steun van de Duitse dopingexpert Dr. Wilhelm Schänzer. De onderzoeker vindt de atleet ondanks de positieve tests ,,zeer geloofwaardig''. Schänzer onderzoekt het voedsel en drinken van Baumann in het door hem geleide instituut voor biochemie in de Duitse sporthogeschool in Keulen.

Hij probeert met Baumann een oorzaak te vinden voor de uitslag van de controles. ,,Ik heb niet eerder een atleet meegemaakt, die onder verdenking van doping stond, die zo actief meewerkte met onderzoeken'', aldus Schänzer. (ANP)