Van Blankenstein 3

Dat dr. M. van Blankenstein (1880-1964) niet uit het geheugen van de heer H. Hengeveld (Boeken 12.11.99) verdwenen is, is een minder groot wonder dan dat hij niet uit mijn geheugen is verdwenen, want de heer Hengeveld zegt `enkele jaren jonger' dan ik te zijn. Wat zijn of mijn leeftijd te maken heeft met het citaat in mijn bespreking van Van Blankesteins biografie (Boeken 15 oktober) dat Van Blankenstein `vrijwel uit het nationale geheugen verdwenen is', is mij niet erg duidelijk — te minder omdat dat citaat niet mijn opvatting weergeeft, maar die van de biografe, Elisabeth van Blankenstein. Ik schreef dat `als Van Blankenstein nog niet helemaal uit het nationale geheugen verdwenen is', dat komt door zijn geruchtmakende ontslag bij de NRC in 1936.

J.L. Heldring, Den Haag