Twee zware aanslagen op Corsica

In Parijs en op Corsica is met verbijstering en wanhoop gereageerd op de jongste bomaanslagen in het centrum van Ajaccio. Gisteren werden bij zware aanslagen twee overheidskantoren geruïneerd. Daarbij raakten door een wonder maar zes mensen licht gewond.

De aanslagen kwamen een week nadat in Parijs twee parlementaire rapporten werden gepubliceerd, waarin werd geconstateerd dat de Franse overheid de rechtsstaat op Corsica in het geheel niet kan garanderen. Er wordt een groot aantal aanslagen en gevallen van fraude gemeld waar de justitie geen schuldigen voor weet te vinden. De verschillende geheime- en politiediensten werken elkaar tegen.

De aanslagen van gisteren werden 25 minuten tevoren via een anoniem telefoontje gemeld aan de regionale redactie van het derde Franse televisienet. Politie en brandweer gingen naar de vier kantoren die genoemd waren. Zij waren nog bezig alle aanwezigen te evacueren toen bommen van 200 en 40 kilo ontploften.

De meesten kwamen met de schrik vrij, maar het gebouw van de sociale verzekering stortte over vijf verdiepingen in. Op de begane grond werd een krater met een diameter van drie meter geslagen. Auto's vlogen in de lucht. De prefect Lacroix, de hoogste vertegenwoordiger van de Franse Republiek op het eiland, stelde vast dat het terrorisme in een hogere versnelling is gegaan. Op het uur waarop de bommen ontploften kwamen in het centrum van Ajaccio veel mensen langs de getroffen gebouwen, een naburige school stond op het punt uit te gaan. ,,Dit keer heeft men bewust willen doden'', aldus de prefect.

De Franse president Chirac en premier Jospin lieten zich in Londen, waar zij een topontmoeting met premier Blair hadden, ferm uit tegen de daders, die overigens nog geen eisen hebben gesteld. De regering heeft, met een ondertoon van wanhoop, herhaald dat zij haar politiek zal voortzetten: over vormen van erkenning van de Corsicaanse identiteit valt te praten, onafhankelijkheid is niet aan de orde, en economische ontwikkeling staat voorop.

Politici op het eiland, zoals de voorzitter van de Assemblée van Corsica, José Rossi, hebben de aanslagen veroordeeld, maar de regering opgeroepen `de ingewikkeldheid van het probleem Corsica' niet uit het oog te verliezen. Premier Jospin heeft steeds gesteld dat eerst orde en gerechtigheid hersteld moeten zijn voordat hij wil praten met diverse `nationalistische' groepen.

Bij gebrek aan een verklaring van de dader(s) van gisteren, wordt gegist naar hun identiteit en positie in het spectrum van Corsicaanse bewegingen. De klassieke FLNC Canal Historique ondergaat steeds verdere afsplitsingen. Er zijn geen aanwijzingen dat de aanslagen verband houden met de veroordelingen die gisteren en vorige week werden uitgesproken tegen relatief `kleine' Corsicaanse terroristen.