Swingen als de A*Teens

`Wild, Wild West' klinkt er door de danszaal. Twintig meisjes maken een beweging alsof ze een lasso boven hun hoofd laten cirkelen. Ze doen het dansje uit de videoclip bij het liedje van Will Smith. Hier, op clipdansen, leren kinderen pasjes uit hun lievelingsclips. Zo dansen ze op hits van de Backstreet Boys en van B*witched, en op liedjes van 5ive en Eiffel 65.

,,De leukste is Mambo nr. 5'', zegt Sanne van der Vegt (11). ,,Dat gaat heel snel dus daar kun je lekker op swingen.'' Samen met haar vriendin Suzanne Ratsma (10) oefent ze thuis voor de televisie, bij de clips op TMF en MTV. En dat kun je zien: als `Super Trooper' van de A*Teens uit de boxen klinkt, bewegen de vriendinnen precies gelijk. Met twee jongens erbij zouden ze zo kunnen optreden.

Makkelijk is clipdansen niet. Terwijl de Venga Boys `We're going to Ibiza' zingen, moeten de meisjes allemaal verschillende bewegingen maken. Eerst lijkt het alsof ze een grote bus besturen, dan vouwen ze hun handen in elkaar en maken ze een soort golfbeweging boven hun hoofd. Ook moeten ze vaak rondjes draaien. Dat is lastig, want als ze na zo'n rondje weer naar de spiegel kijken, is de juf alweer halverwege een nieuw stapje. Dus botsen de meisjes af en toe tegen elkaar aan en zien sommige dansjes er nog een beetje rommelig uit. Gelukkig hoeven ze pas over een paar maanden op te treden voor hun ouders.

Anoek Alstra (8) zit niet op clipdansen, maar komt een keertje kijken. ,,Misschien wil ik ook op les'', zegt ze. ,,Mijn vriendinnetjes kunnen dansjes die ik niet kan.'' Nieuwe pasjes leren vinden veel meisjes het leukste aan clipdansen. ,,Het is fijn dat je niet alles zelf hoeft te bedenken'', zegt Mirella van der Weg (11). Soms doen ze dat toch. Sophie Smits (9): ,,Je hebt ook clips waar niet in gedanst wordt. Dan vertellen ze alleen een verhaaltje of zo. Dus dan verzinnen we zelf een dans.'' Ginny van Rooijen (9): ,,Ik heb een zitdansje gemaakt. Voor als je in de auto een leuk liedje hoort op de radio.''

Welke artiest kan het best dansen? ,,Britney Spears'', roepen een paar meisjes. ,,Nee, de A*Teens'', vindt een ander groepje. Sophie Smits: ,,Hun muziek is veel leuker dan die van de echte Abba-zangers. Die zijn een beetje oud.''

Aan het eind van de les mag iedereen vrij dansen. Plotseling lijkt de danszaal net een echte disco. Er gaan felgekleurde knipperlichten aan, uit een hoek komt witte rook, er is een glitterbol en paarsig licht. Dat heet blacklight (spreek uit als: bleklait) en zorgt ervoor dat witte kleren extra goed te zien zijn in het donker. Tanden en oogwit worden een beetje groenig, wat er heel grappig uitziet. De meisjes zingen mee met `Vamos a la playa' van Miranda en maken bij sommige liedjes geluid op de maat door met hun vingers te knippen. Ook is de slide te zien, een pas die juf Romy in de les heeft uitgelegd. Met je rechterbeen zet je een grote stap opzij en dan trekt je je linkerbeen er langzaam bij. Tot je twee benen weer recht naast elkaar staan.

Na afloop weet Anoek het zeker: ze wil ook op clipdansen. ,,Ik denk dat het wel mag als mijn moeder haar rijbewijs heeft gehaald. Dan hoeft ze me niet op de fiets te brengen.'' Melanie Schneider (9) zit al een tijdje op les en is gek op dansen. ,,Als ik twaalf ben wil ik op stijldansen. Dat doen ze hier op gewone muziek, die je ook op de radio en de televisie hoort.'' Maar voorlopig blijft ze nog een tijdje op clipdansen met haar vriendinnen. Om te oefenen voor de discomiddagen op hun school. ,,De meisjes kennen veel meer pasjes dan de jongens. Die blijven de hele tijd aan de kant staan. Alleen bij slijpliedjes willen ze dansen.''

Wil je ook clipdansen? Bel dan naar Danscentrum De Vos in Haarlem, tel. 023-5326906, en vraag naar Frank of Romy. Er zijn lessen voor jongens en meisjes van 4 tot 7 jaar, en voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Veertien lessen kosten ƒ 165,- Dansscholen in andere steden noemen clipdansen vaak streetdance.