SUVIMAXIENS ETEN MINDER

De Fransen zijn minder gaan eten, maar meer gaan snoepen en drinken. Dat is een van de uitkomsten van de Suvimax-enquête naar de eetgewoonten van 14.000 vrijwilligers die gedurende 5 jaar bijhielden wat ze zoal aten en dronken. Elke ochtend moesten ze van Suvimax wel een aanvullende vitaminepil slikken. Uit het onderzoek is gebleken dat de 'Suvimaxiens' in de loop der jaren minder zijn gaan eten, op vet letten, maar meer suiker en alcohol gebruikten. De hoeveelheid vlees, vis en eieren veranderde niet. Het gebruik van groente was onder de maat en voldeed niet aan de aanbevolen hoeveelheid. De mannen die 5 jaar geleden nog 2.490 kilocalorieën per dag gebruikten zitten nu op 2.426. Bij vrouwen daalde het maar liefst van 1.835 naar 1.733. 44 procent van de mannen en 67 procent van de vrouwen tussen de 45 en 60 jaar had het ideale gewicht. Slechts bij 7 tot 10 procent van alle Franse volwassenen is overgewicht te constateren. Te mager is 5 procent van de vrouwen en 1,5 procent van de mannen. Tot slot nog even de cijfers die op slechtigheid betrekking hebben: Het suikergebruik van vrouwen steeg van 40 procent naar 40,9 en bij mannen van 38,5 procent tot 39. Het alcoholpercentage sprong bij mannen van 8,6 procent naar 9,7. Bij vrouwen van 4,4 tot 5,2. Vandaag een recept voor 6 personen: spiezen met gemarineerd lamsvlees en vijgen.

Bereiding: maak de marinade. Roer de uitgeperste tenen knoflook, de gember, soja, sinaasappelsap, wijn, honing, olie, tijm en zout en versgemalen peper door elkaar. Leg het in grote dobbelstenen vlees gesneden enkele uren in deze marinade. Snijd de vijgen in vieren. Rijg het vlees en de vijgenpartjes aan de bij voorkeur platte spiezen. Smeer alles met een kwastje in met de marinade. Verhit een grilpan en gril het vlees ongeveer 15 minuten. Draai de spiesen tijdens het grillen om en voorzie ze af en toe van een likje marinade. Lekker bij dit gerecht: rijst, groene salade en uiteraard een glaasje wijn.