Sporre gispt Van den Herik

De formateur van het huidige bestuur betaald voetbal, Gaston Sporre, vreest dat de profsectie net als drie jaar geleden sterk verdeeld zal raken als Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik steun krijgt voor zijn kritiek op het beleidsplan 2000-2003. Het concept staat maandag in de Algemene Vergadering op de agenda.

Sporre vindt het onbegrijpelijk dat Van den Herik pleit voor een machtsovername door de belangenverenigingen Eredivisie NV en de coöperatieve vereniging van de eerste divisie. Daardoor raakt de voetbalbond volgens de voormalige voorzitter van FC Zwolle ten onrechte meer geïsoleerd.

Sporre heeft zijn geesteskind, het sectiebestuur van voorzitter Kesler, in de afgelopen regeerperiode ,,al te veel met de handen op de rug gebonden'' zien functioneren. Volgens Van den Herik moet de KNVB een service-instituut worden dat de competitie organiseert, de scheidsrechters levert en waakt over de tuchtrechtspraak. De commerciële en financiële verantwoordelijkheid moet volgens hem bij de belangenverenigingen liggen. Sporre stelt echter: ,,De sectie betaald voetbal van de KNVB dient meer dan nu het geval is geweest ondernemerschap te worden toegestaan. Dat moet gebeuren door een samenballing van krachten. Nu dreigt de middenstip van het Nederlandse voetbal uit Zeist te verdwijnen.''

Als Van den Herik zijn zin krijgt voorziet Sporre dat het Nederlandse profvoetbal wordt opgeofferd aan een paar clubs (Ajax, Feyenoord, PSV) die krampachtig proberen de financiële wedloop aan de Europese top te volgen. ,,We moeten ervoor waken dat het Nederlandse poldervoetbal, met al zijn unieke kenmerken, wordt aangetast voor een kortstondig internationaal avontuur. Zoals bijvoorbeeld een Europese competitie. Wij kunnen ons financieel toch nooit meten met landen als Engeland, Italië en Spanje waar een heel andere economische voedingsbodem voor het voetbal aanwezig is.''

Sporre meent daarom dat Van den Herik andere financiële bronnen moet aanboren. ,,Laat hij zijn miljoenen maar zoeken in het Rotterdamse bedrijfsleven. En niet via het uitmelken van de nationale voetbalbond. Want dat gaat ten koste van alle Nederlandse clubs.''

Sporre is allerminst onder de indruk van de Eredivisie NV en de Coöperatieve Vereniging Totodivisie. ,,Het zijn impotente organisatievormen gebleken. Ze hebben geen enkele bijdrage geleverd aan de verzakelijking van het betaald voetbal in Nederland. Tot op heden zijn alleen advocaten en managementbureaus wijzer geworden van deze instanties. Maar omdat heel veel zaken hier geparkeerd zijn (zoals de tv-rechten, red.) heeft het bestuur met de handrem op moeten regeren. Dat is redelijk fnuikend geweest. We hebben ondernemerstijd verloren.''

Sporre vindt dat met name de ENV veel heeft beloofd, maar weinig heeft waar gemaakt. ,,Toen ik in 1996 werd aangezocht om een bestuur te formeren zou het om een tijdelijk college gaan. De toenmalige directeur Maarten Oldenhof van Ajax zei tegen me: `Het bestuur mag blijven tot 1 juli 1997. Daarna gaan we ballen'. Toen ik vroeg wat hij bedoelde met die terminologie zei hij dat er een nieuw tijdperk zou aantreden waarin de ENV het voor het zeggen kreeg. Eind 1999 is de ENV nog steeds een lege organisatie met niets op de schappen.''

Hij voorziet grote problemen als Ajax of een andere topclub vanaf 2002 de tv-rechten exclusief gaat uitbaten voor tientallen miljoenen guldens. Bijvoorbeeld door in zee te gaan met Fox. ,,Dan krijgt Ajax geweldige moeilijkheden met andere clubs. De top 3 zal moeten duidelijk maken of ze de Nederlandse competitie nog een beetje leuk vinden of dat ze opteren voor een internationaal avontuur met de G-14.''

Wat betreft de formatie van het sectiebestuur, dat volgens het beleidsplan wordt beperkt tot vijf leden en over anderhalf jaar opgaat in een Raad van Toezicht, meent Sporre dat er ook plaats moet zijn voor een vertegenwoordiger van spelers of coaches. ,,De trainers zijn in Nederland het cement van de voetbalgemeenschap'', meent Sporre. ,,Die moet je niet langs de lijn laten staan.''