Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een terugblik met de ouders op het leven van de zwakzinnige Jolanda Venema die juni van dit jaar overleed. TV2, 17.35-18.43u.

Nova. Reportages over de besnijdenis van Somalische vrouwen in Nederland, het openstellen van kunst uit de depots van de musea en aandacht voor het vredesproces in Noord-Ierland. Ned.3, 22.35-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Wild Climbs. Klim-magazine met vanavond tiener Leo Houlding en zijn vriend Andy die zich voorbereiden om gevaarlijk broze zandpilaren in de Tsjechische republiek te beklimmen. BBC2, 21.00-21.30u.

Pinochet and Allende – Anatomy of a Coup. Salvador Allende was de eerste democratisch gekozen president van Chili tot Generaal Pinochet in 1973 een staatsgreep pleegde en de macht van Allende overnam. Discovery, 21.00-22.00u.

Die ZDF-Reportage. Bij steeds meer Duitse bedrijven, vooral bij farmaceutische en in de autobranche, kunnen medewerkers verre reizen verdienen als ze voldoende verkopen. ZDF, 21.15-21.45u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de Jamaicaanse bas-bariton Willard White over opera, religie en zijn toekomst. BBC World, 20.30-21.00u.

Alleen op de Wereld. Gesprek met acteur Daniël Boissevain over zijn werk, leven en ambities. RTL5, 22.20-23.25u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de zangeres Astrid Seriese en advocaat Prem Radhakishun. RTL4, 23.00-23.45u.

Mtwee. Acteur Peter Tuinman praat over zijn hoofdrol in de Friese film Fûke die volgend jaar in première gaat. Verder Paul van Vliet, Floor Kist (voormalig Groot- meester aan het Hof van de Koningin) en Kai van Oven die vroeger het Leidsch Studenten Cabaret vormden en volgende week nog één keer met elkaar optreden. TV2, 23.00-23.55u.

AMUSEMENT

BBC Gardener of the Year. Tuiniermagazine waarin de beste tuinier van het jaar wordt gezocht. BBC2, 21.30-22.00u.

KUNST

Stardust. Aandacht voor de veelbesproken film van John Appel over zanger André Hazes en de film Legend of 1900 van Guiseppe Tornatore met Tim Roth als briljante musicus in de hoofdrol. Ook komt de Russische film Of Freaks and Men van Alexej Balabanov aan de orde. Ned.3, 19.55-20.23u.

Spraakmakers. Interview met de 53-jarige zangeres Marianne Faithfull die behoorlijk geïrriteerd raakt als haar een vraag over Rolling Stone Mick Jagger wordt gesteld. Canvas, 23.20-23.50u.

FILM

Ski School 2 (David Mitchell, 1995, VS). (Damian Lee, 1991, Canada). Vervolgkomedie. Skileraar vecht om baantje en meisje. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

. I.Q. (Fred Schepisi, 1994, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Die Hard II: Die Harder (Renny Harlin, 1990, VS). Vervolgfilm vertoont dure staaltjes acties. Bruce Willis is andermaal `een Rambo met een wijkende haargrens'. Vrijwel in zijn eentje dient hij op kerstavond een groep terroristen uit te schakelen, die de verkeerstoren van de luchthaven van Washington op afstand kunnen bedienen. SBS6, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Beneath the Planet of the Apes (Ted Post, 1970, VS). Eerste vervolg op Planet of the Apes. Planeet in kwestie blijkt ondergrondse gemeenschap van nucleair aangetaste mensen te herbergen. Met James Franciscus, Charlton Heston. Fox, 21.30-23.20u., onderbroken door reclame.

Striptease (Andrew Bergman, 1996, VS). Demi Moore neemt zichzelf als even gymnastische als afstandelijke stripper veel te serieus in kundige komedie naar gelijknamige, hilarische satire van Carl Hisaasens. Behalve door ontspoord congreslid Burt Reynolds wordt deze film bevolkt door advocaten van lager allooi, nachtclubeigenaren, kleine oplichters en hijgerige vrijgezellen. VRT, 21.45-23.40u.

Courage under Fire (Edward Zwick, 1996, VS). Destijds als de eerste Hollywoodfilm over de Golfoorlog aangekondigd drama speelt creatief leentjebuur bij Kurosoawa's Rashomon. Met schuldgevoelens kampende kolonel Denzel Washington onderzoekt de ware toedracht van een veronderstelde heldendaad van gesneuvelde helikopterpilote Meg Ryan en krijgt telkens andere antwoorden. Veronica, 22.05-0.10u., met reclame.

Allegro ma non troppo (Fernando Colomo, 1994, Spanje). Lichtvoetige zedenkomedie over seksuele identiteit. Twintigjarige hoornist kampt met professionele tegenslag en twijfelt ondertussen op aandrang van vrouwelijke collega aan zijn homoseksuele geaardheid. Canvas, 23.50-1.30u.

Bitter Harvest (Duane Clark, 1993, VS). Op boerderij gesitueerde ménage à trois van Stephen Baldwin, Patsy Kensit en Jennifer Rubin vormt vertrekpunt voor mengsel van zachte erotiek, sardonische komedie en misdaadavontuur. RTL4, 0.05-1.50u., onderbroken door reclame.

. Elles (Luis Galvao Teles, 1997, Frankrijk). Romantische komedie over lief en leed van vijf vrouwen die de vijftig naderen. Interessante, internationale cast: Carmen Maura, Miou-Miou, Marisa Berenson, Guesch Patti, Marthe Keller. Ned.3, 0.27-1.58u.

Action in the North Atlantic (Lloyd Bacon, 1943, VS). Propagandistische oorlogsfilm brengt hommage aan Amerikaans koopvaardijschip onder Duits vuur. Met Humphrey Bogart. ARD, 3.05-5.10u., nagesynchroniseerd.

Dragonworld (Ted Nicolaou, 1994, VS). Jeugdfilm. Schotse landheer exploiteert noodgedwongen zijn huisdraakje als kermisattractie. Morgen, SBS6, 12.05-13.30u., onderbroken door reclame.