Schip zinkt: mogelijk 300 doden

Bij een ramp met een veerpont voor de kust van China zijn gisteren minstens 150 mensen om het leven gekomen. 140 Opvarenden worden nog vermist. Ook voor hun levens wordt gevreesd vanwege de extreem lage temperatuur van het zeewater. Slechts 22 mensen zijn gered. Het zou de ernstigste scheepsramp zijn in China sinds 1948. Toen explodeerde een schip in de Chinese zee waarbij 1.100 mensen om het leven kwamen.

De 9.000 ton metende veerboot Dashun op de druk bevaren route tussen Yantai en Dalian in het noordoosten van China raakte woensdagmiddag om half vijf lokale tijd in brand, en brak vier uur later ten gevolge van de hoge golven en hevige wind in stukken. Cijfers over het aantal passagiers variëren van 302 tot 336.

De China Daily heeft gemeld dat de helf van de passagiers in zee sprong maar omkwam ten gevolge van de ijzige temperaturen in het water. Veel van de mensen die erin slaagden in de reddingboten te komen overleden ook door de lage temperaturen. Het duurde uren voordat een reddingsoperatie opgang kwam.

Een bemanningslid, Ma Shuchi, overleefde de ramp door meer dan tien kilometer naar de kust te zwemmen. De meeste passagiers waren afkomstig van de stad Shandong in het noordoosten van China. Er zouden geen buitenlanders aan boord zijn geweest. Inmiddels is een grootscheepse reddingsoperatie op gang gekomen. (AP, AFP)