Portillo in Lagerhuis

De Britse oud-minister van Defensie Michael Portillo keert terug in het Lagerhuis. Portillo (46), die zijn eigen zetel kwijtraakte bij de verkiezingen van 1997, veroverde gisteren met 56 procent van de stemmen in een tussentijdse verkiezing de zetel namens het Londense kiesdistrict Kensington and Chelsea. De opkomst was nog geen dertig procent. Dat hij zou winnen stond min of meer vast, omdat de kieskring als een veilige Tory-zetel geldt. Deze uitslag bewijst volgens commentatoren echter dat hij geen schade heeft ondervonden van partijschandalen (het aftreden van Lord Jeffrey Archer als kandidaat voor het Londense burgemeesterschap en een rel rond schenkingen aan de partijkas uit het buitenland), en evenmin van zijn onthulling dat hij in zijn studententijd homoseksuele ervaringen had opgedaan. Portillo beloofde gisteren trouw aan partijleider Hague. Maar algemeen wordt aangenomen dat hij de meest serieuze kandidaat is voor Hague's opvolging, als de Conservatieven de komende parlementsverkiezingen zouden verliezen.