Philips blijft stijgen, Fortis krijgt klop

Aan de koersstijging van Philips leek vanmorgen geen einde te komen, met opnieuw een stijging met 3,8 procent tot 121,50 euro. Philips weerspiegelde de stemming op het Damrak.

Nadat Philips vanmorgen al uit zichzelf een nieuw koersrecord bereikte, voegde Deutsche Bank het nodige toe aan de feestvreugde rond het aandeel: analisten van de Duitse bankgigant verhoogden hun prijsdoel voor het aandeel Philips tot 150 euro.

Philips blonk uit op het Damrak, waar de stemming gunstig was, maar zich niet echt vertaalde in een koersstijging over een breed front. Rond het middaguur was de AEX-index 0,47 punten hoger op 609,37 punten. Ook in de rest van Europa waren de koerswinsten niet erg groot, hoewel er in Londen en Parijs nieuwe koersrecords werden geboekt voor de FTSE en de CAC-index.

Meevaller was de opnieuw zwakkere euro, die met 1,0138 dollar per euro op het laagste niveau in vier maanden belandde. Daartegenop woog een minder goede obligatiemarkt, waar de tienjaars-rente steeg tot 5,37 procent voor de Nederlandse staatsobligatie. Daarmee is de helft van de rentedaling die vorige maand inzette nadat de Europese Centrale Bank de geldmarktrente verhoogde, al weer ongedaan gemaakt. Aandelen bereikten, met de records van vanmorgen, opnieuw een zeer hoge waardering ten opzichte van obligaties.

Van Wall Street kwam geen inspiratie: dat was gesloten wegens de feestdag Thanksgiving.

In Amsterdam waren vooral de financiële waarden wat in mineur. Voorbeurs presenteerde de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis een winststijging van 25 procent tot 3,5 miljard gulden over de eerste negen maanden. Beleggers zagen niet de winst, maar de afvlakkende winstgroei bij Fortis over de eerste drie kwartalen. Een reactie van teleurstelling zorgde ervoor dat Fortis ruim anderhalve euro verloor op 32,84. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar trok ook de andere financiële instellingen mee naar beneden. ING en ABN Amro verloren respectievelijk 23 eurocent op 23,90 en 1,20 euro op 57,96. Verzekeraar Aegon leed iets minder met een verlies van een eurodubbeltje op 91,25.

Baan ging met bijna 5 procent onderuit. De handel had niet meer dan 11,94 euro over voor de producent van bedrijfsautomatiseringssystemen.

In navolging van Azië lagen ook in Amsterdam de telecomfondsen goed in de markt. KPNQwest troefde moeder KPN met een stijging van 1 euro naar 40,45 af. KPN zelf steeg met 45 eurocent tot 57,20. Ook de grootste mobiele concurrent van KPN, Libertel, zat in de lift: het aandeel kwam uit op 20,80 euro, 1,35 hoger. Dat is nog altijd minder dan de introductiekoers van 21 euro.

De uitgevers waren gedeeltelijk in herstel, met een koerswinst van 2 procent voor VNU en 1,9 procent voor Elsevier. Wolters Kluwer moest terug, met 0,6 procent.