Moord na burenruzie om school

Een 35-jarige vrouw uit de binnenstad van Tokio had zo de pest aan een buurvrouw dat ze het 2-jarige kind van haar rivale deze week heeft vermoord. De Japanse media staan bol van de burentwist met macabere afloop die een maatschappelijke achtergrond heeft.

De vrouw pikte het dochtertje van haar concurrente op bij de peuterspeelzaal, nam haar mee naar een toilet en wurgde het meisje met een sjaaltje. Het lijkje stopte ze in zwarte tas die ze speciaal voor dat doel had meegenomen. Vervolgens bracht ze haar eigen zoon van school naar huis, in de andere hand de tas met het lijkje.

Met metro en hoge snelheidstrein reisde ze daarna naar het huis van haar ouders, enkele honderden kilometers van Tokio. Daar verdween het kinderlijkje afgelopen maandag in de tuin onder de grond. Woensdag kon de vrouw haar misdaad niet langer voor zich houden en vertelde haar man, een boedhistische monnik, wat ze had gedaan. Samen meldden ze zich bij de politie.

Volgens Japanse media heeft de vrouw zich laten leiden door jaloezie. Het 2-jarige meisje bezocht een prestigieuze peuterschool verbonden aan een boeddhistische tempel. Omdat de animo van ouders voor die school zo groot is, moeten kinderen voor die school `toelatingsexamen' doen. Haar eigen dochter faalde, terwijl de dochter van haar buurtvrouw wel werd toegelaten.

De moord komt aan als een mokerslag in een land waar onderwijs wordt gezien als de weg naar succes. De juiste peuterspeelzaal leidt via de juiste lagere school, de juiste basissschool, de juiste middelbare school en de juiste universiteit tot een hooggeplaatste functie. Dat heet in Japan `het roltrap-systeem'. Wie de eerste tree mist, komt nooit hogerop. ,,Als de gekte rondom de aanmelding voor peuterspeelzalen verder toeneemt'', verklaarde minister van onderwijs Hirofumi Nakasone in een reactie op de moord, ,,zullen we stappen moeten nemen.''