Modale Spanjaarden sterker dan Ajax

Na al die roemruchte Europa-Cupwedstrijden die deze eeuw in Amsterdam werden gespeeld, is de laatste een anticlimax geworden. Of misschien nog eerder een ontnuchtering. In zijn laatste Europese wedstrijd van de eeuw deed Ajax tegen Real Mallorca net als in de voorgaande decennia geen enkele concessie aan zijn spelopvatting. Ajax nam risico's in de defensie, speelde over de vleugels en zoveel mogelijk op de helft van de tegenstander. Resultaat: een 1-0 nederlaag in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi.

Zonder de talloze reddingen van doelman Grim was Ajax na de eerste wedstrijd al uitgeschakeld geweest. Nu mogen de Amsterdammers hopen op een wonder in de uitwedstrijd in Palma de Mallorca, waar het team over dertien dagen misschien weer op sterkte is. Ajax miste gisteravond de geblesseerde Vierklau, Dani, Arveladze, Verlaat en de grieperige Machlas die zich te elfder ure afmeldde. Chivu zat een schorsing uit.

Wat restte was een internationaal onervaren team met jonge profs (Mokoena, Nieuwenburg, O'Brien, Knopper, Gr⊘nkjaer) en slechts drie ervaren spelers: Winter, Laudrup en Witschge. In het centrum van de defensie ontbrak een geroutineerde, meedogenloze mandekker en in de spits een koelbloedige afmaker. Een elftal met kop noch staart. Desondanks stuurde trainer Wouters zijn ploeg met zeer offensieve bedoelingen het veld in. ,,Want als ik geen risico's zou hebben genomen, had ik daar weer kritiek op gekregen'', zei hij na de wedstrijd.

Het zit de jonge coach niet mee. Met dit materiaal en slechts tweede-elftalspelers op de bank was een fiasco bijna onvermijdelijk. Maar Wouters wilde dat Ajax Ajax bleef. ,,Een ploeg die het publiek niet vermaakt wordt hier niet geaccepteerd'', legde hij de Spaanse journalisten uit. En hij diepte een voorbeeld op uit het verleden. Een van zijn voorgangers, Ivic, won in 1977 met tamelijk behoudend maar efficiënt voetbal de landstitel en kreeg desondanks veel kritiek. Wouters wil het watermerk van Ajax geen geweld aan doen. Hij speelt aanvallend, zelfs als het een zelfmoordpoging is. ,,We nemen de risico's op de koop toe. Het is de aard van het beestje.''

Ajax was tegen Mallorca slachtoffer van zijn eigen cultuur. De spelers wordt niet bijgebracht om vanuit de verdediging te spelen, dus begon Wouters er gisteren maar niet aan. Van Halst speelde matig op het middenveld. De stofzuiger, zoals hij zichzelf noemt, die zondag nog werd bejubeld bij zijn rentree tegen FC Utrecht kreeg nu te maken met heel andere tegenstand. Een kwartier voor tijd werd hij gewisseld voor De Cler.

In de defensie had de Zuid-Afrikaanse international Mokoena op zijn negentiende verjaardag grote problemen met Mallorca-spits Tristan. En dat zonder rugdekking. Aanvoerder Winter gaf later toe dat Mokoena nog niet toe is aan dit soort wedstrijden. ,,Zo'n jongen moet rustig worden gebracht. Ik vind hem wel een talent, maar zijn handelingssnelheid laat bijvoorbeeld nog te wensen over. Wat voor ons abc-tjes zijn, moet hij nog leren.''

Dat Winter in een voor hem vreemde positie speelde als mandekker (,,niet mijn favoriete plek, ik offer me op voor de ploeg'') maakte de defensie nog wankeler. Het was dat doelman Grim in vorm verkeerde, anders zou de schade ongetwijfeld groter zijn geweest. ,,De oude Fred is terug'', zei Winter opgelucht. ,,Hij heeft weer zelfvertrouwen en straalt persoonlijkheid uit.''

Na ruim een half uur grabbelde Grim de bal voor de voeten weg van de doorgebroken Tristan die profiteerde van een fout van Van Halst. Een van zijn meest indrukwekkende reddingen. Maar een minuut later was hij kansloos bij een schot van diezelfde Tristan. Ook toen werden fouten begaan op het middenveld. Met een voorsprong hield Mallorca steeds meer spelers achter de bal. Ajax gaf de Spanjaarden telkens de gelegenheid zich terug te trekken door de bal in een veel te laag tempo rond te spelen. Van creativiteit was nauwelijks sprake.

In de spits kon de kleine Wamberto niets uitrichten bij de voorzetten van de flanken. Zijn vervanger Hosé maakte een even machteloze indruk. Laudrup had pech dat de bal een keer via twee palen uit het doel caramboleerde. Maar Carreras schoot in de 91ste minuut ook op paal.

Real Mallorca is zeker niet meer het sterke team dat vorig jaar in de Europa Cup II-finale van Lazio Roma verloor. De sterspelers Dani (Barcelona) en Marcelino (Newcastle United) vertrokken. Desondanks blijkt deze modale Spaanse ploeg in staat Ajax uit te schakelen in de UEFA-Cup. Op Mallorca kan het elftal van trainer Vázquez zijn eigen spel spelen. En dat is toch vooral defensief. Op Mallorca vinden de supporters dat niet erg.