Medewerkers Cresson beschuldigd van fraude

Het Europese bureau voor fraudebestrijding (Olaf) beschuldigt vijf medewerkers van de voormalige Franse Eurocommissaris Edith Cresson van valsheid in geschrifte. Daardoor zou een met Cresson bevriende tandarts achttien maanden een fictief contract als wetenschappelijk medewerker van de Europese Commissie hebben gehad. Olaf heeft een rapport hierover aan de Belgische justitie gegeven.

Op aanbeveling van Olaf is de Commissie disciplinaire procedures tegen de vijf gestart, maar Eurocommissaris Neil Kinnock (verantwoordelijk voor personeel) vindt het niet nodig hen uit hun huidige functies te schorsen. Het rapport zwijgt over de rol van Cresson zelf.

De affaire-Cresson heeft bijgedragen aan het vervroegd aftreden van de vorige Europese Commissie afgelopen voorjaar. De voormalige Franse socialistische premier Cresson heeft steeds volgehouden dat haar vriend, tandarts René Berthelot, serieus aids-onderzoek heeft gedaan, en weigerde daarom vorig jaar af te treden. Ze kreeg daarbij steun van de Franse regering.

Tandarts Berthelot ontving achttien maanden lang vergoedingen die konden oplopen tot 15.000 gulden per maand. Hij declareerde reiskosten, terwijl het meeste werk thuis gebeurde. Voor de rapporten was geen enkel wetenschappelijk onderzoek nodig. Volgens bronnen bij de Commissie zouden de rapporten achteraf door het kabinet van Cresson in elkaar zijn gezet om de betalingen aan Berthelot te kunnen rechtvaardigen.