Lulu Wang aanbeden bij signeersessie

Het circus rond de nieuwe roman van Lulu Wang is onder een gelukkig gesternte begonnen. In Amsterdam, bij de vierde van 75 signeersessies uit de promotietour voor Het tedere kind, meldden zich ondanks het ongemakkelijke moment (een regenachtige maandagmiddag in West) tegen de vijftig liefhebbers voor een handtekening en een bemoedigend woord van de schrijfster. Tot en met 23 december bezoekt Wang dagelijks Nederlandse boekwinkels.

De toeloop in West was groter dan eigenaar Eelke Hoogstins van de eigenlijk in organizers gespecialiseerde boekhandel Hoogstins verwachtte. ``Mijn gebruikelijke klanten zitten nu nog op hun werk of zijn boodschappen aan het doen.'' Hoogstins was de eerste Amsterdamse boekhandel in de toernee, die zaterdag begon in Den Haag. ``Ik wilde een van de eersten zijn'', zegt Hoogstins. Als Lulu Wang al bij een grote boekhandel als Scheltema is geweest, is het voor mij niet echt interessant meer.''

De signeersessie werd vastgelegd door een vijftal journalisten en de camera's van actualiteitenrubriek Nova, en door de homevideo van een van de aanwezige liefhebbers. Het signeren verloopt volgens een vast stramien: de auteur verzoekt de overwegend vrouwelijke klanten hun naam te zeggen, beide handen op tafel te leggen en haar recht aan te kijken zonder te lachen, waarna Wang een bij de persoon passende opdracht schrijft.

De aanhankelijkheid van Wangs fans heeft Jomanda-achtige taferelen tot gevolg. Op een klant met de voornaam Regina (`Dat betekent koningin', zegt Wang verrukt) maakt de procedure zoveel indruk dat zij na een handtekening in Het tedere kind ontvangen te hebben, dadelijk weer achteraan de rij aansluit met een goedkope editie van Het Lelietheater, om die een halfuurtje later in opperste vervoering ook te laten signeren. ``Wat heb je mooie handjes'', zegt de schrijfster als de fan haar handen voor de tweede maal op tafel legt, waarna ze een van die handen een poosje vasthoudt.

Uitgever Oscar van Gelderen verwacht de in een recordoplage van 160.000 stuks gedrukte eerste editie van Het tedere kind zonder veel moeite te verkopen. Hij verwacht niet dat de negatieve literaire kritieken de verkoop zullen drukken. ``Er is een grote groep lezers die zich nauwelijks laat leiden door recensies.'' Wang zelf verklaarde ook niet onder de indruk te zijn van de soms forse kritiek op haar boek, dat handelt over kindermisbruik. ``Nederland is een vrij land. Hier is geen communisme of Hitler. Bovendien zijn er ook zeker honderd journalisten in Nederland die mijn boek wel goed vinden. Ik schrijf voor mensen, al zijn recensenten ook mensen.''

Zie ook de bespreking op pagina 5.