Internationaal

LONDEN

Het was vanmorgen recorddag op de Europese beurzen. Zonder inspiratie uit Wall Street, dat gesloten was wegens de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, klommen de koersen verder. Gisteren boekte de FTSE-index in Londen zijn eerste tussentijdse hoogterecord sinds juli, op 6686,1 punten. Vanmorgen werd die piek al weer overtroffen. Een hoger bod van Bank of Scotland op National Westminster dreef het aandeel van laatstgenoemde 3,9 procent hoger. Een aangekondigde fusie tussen de mediabedrijven United News & Media en Carlton Communications zorgde voor een koersstijging van beide aandelen. Ook vanmorgen zorgde een toenemend vertrouwen van beleggers dat Vodafone er in slaagt Mannesmann over te nemen voor een koersstijging van Vodafone met 1 procent. De FTSE opende fors hoger, maar zakte wat terug tot 6672 punten, een verlies van 0,2 procent.

FRANKFURT

Nadat de DAX gisteren al 2,45 procent hoger eindigde, gingen de koersen in Frankfurt vanmorgen opnieuw opwaarts. Mannesmann, waarvan de raad van commissarissen zondag vergadert over het Vodafone-bod en een antwoord daarop, ging 1,7 procent omhoog bij zeer forse omzetten. De DAX-index klom met 0,3 procent tot 5981 punten rond het middaguur.

PARIJS

Ook de CAC zette een tussentijds hoogterecord neer vanmorgen, op ruim 5437 punten, maar kon die winst in de loop van de morgen niet geheel vasthouden. France Telecom behoorde tot de grote stijgers. Het bedrijf onthulde een plan om het Internetbedrijf zo te versterken dat spraak en hogesnelheidsverbindingen op het Internet beter mogelijk worden. De telecom-rage droeg bij tot de stijging van France Telecom met 1,7 procent. Bouwer Bouygues, die actief in mobiele communicatie zag zijn koers zelfs met 5,2 procent omhoogschieten. De CAC-index was 0,3 procent hoger op 5371 punten rond het middaguur.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen winst behaald. het Nikkei-gemiddelde steeg met 192,72 punten tot 18.914,50. De technologie- en telecomfondsen waren weer in trek. Eerder gingen de koersen daarvan naar beneden doordat de beleggers hun koerswinsten verzilverden.

Het verging de beurs van Zuid-Korea een stuk slechter dan die van Tokio. Het koersgemiddelde in Seoul zakte met 2,4 procent. Australië eindigde met een winst van 0,5 procent. In Hongkong stonden de koersen aan het eind van de handel op een winst van 1,8 procent.

NEW YORK

Wall Street was gisteravond gesloten wegens de feestdag Thanksgiving.