Feyenoorders flink beboet

Feyenoord heeft zijn spelers Jean-Paul van Gastel en Bert Konterman gisteren zwaar gestraft voor hun openlijke kritiek op de clubleiding. De voetballers kregen ieder een boete van 25.000 gulden opgelegd. Trainer Beenhakker ontnam Van Gastel ook het aanvoerdersschap. Konterman mag geen reserve-aanvoerder meer zijn.

Beenhakker heeft Kees van Wonderen voorlopig aangewezen als aanvoerder. De verdediger beraadt zich nog over het voorstel van de trainer. Van Wonderen, die in tegenstelling tot de andere twee te kennen gaf graag bij Feyenoord zijn loopbaan te willen afsluiten, werd niet bestraft.

Van Gastel, Konterman en Van Wonderen uitten deze week in een artikel in het blad Sportweek kritiek op het beleid van Feyenoord. Ze verklaarden teleurgesteld te zijn dat de club niet over de financiële middelen beschikt om zoals Ajax en PSV goede investeringen te doen. Zij voorzien dat Feyenoord daardoor in de toekomst niet de strijd met de concurrentie aan zal kunnen. Ook lieten Konterman en Van Gastel weten de club op korte termijn te willen verlaten.

Beenhakker stoort zich al enige tijd aan de kritiek die spelers in het openbaar op het Feyenoordbeleid hebben. Een maand geleden verklaarde hij dat er `een papegaai' in zijn selectie zat die informatie over verstoorde verhoudingen tussen de spelersgroep en de Argentijn Cruz naar buiten bracht.

Afgelopen dinsdag, één dag voor de kansloos verloren wedstrijd in de Champions League tegen Chelsea (3-1), werd Beenhakker opnieuw met kritiek vanuit zijn spelersgroep geconfronteerd. ,,Ik voel me verraden'', liet Beenhakker drie dagen voor de thuiswedstrijd van zondag tegen PSV weten. Na individuele gesprekken met het trio besloot hij Van Gastel en Konterman te straffen.

Beenhakker hekelde het tijdstip en de manier waarop de kritiek naar buiten is gekomen. ,,Ik vind de inhoud van het artikel en het moment waarop de spelers wisten dat het gepubliceerd zou worden een dolksteek in de rug van de spelersgroep en de club. Ik sta voor honderd procent achter de ambities van voetballers, ook als ze de landsgrenzen passeren. Maar die ambities kun je slechts op twee manieren waarmaken. Ten eerste door te presteren op het veld, ten tweede door ze voor te leggen aan de clubleiding.''

Van Gastel en Konterman bleven onbereikbaar voor commentaar. Zaakwaarnemer Henk van Ginkel van het bureau waar beide spelers zijn ondergebracht wilde wel reageren. ,,Feyenoord kan wel roepen dat het Van Gastel en Konterman een boete oplegt, maar officieel hebben we nog niets gehoord. We wachten de schriftelijke motivatie van Feyenoord af en kijken dan of we actie willen en kunnen ondernemen. Ik vind de boete aan de hoge kant. Als je het artikel goed leest, valt het allemaal nog wel mee met de kritiek.''

Volgens Van Ginkel zijn maximale boetes in de contracten van beide spelers opgenomen. De geldstraf is hoger dan de contractueel vastgestelde limiet voor een boete. In het contract van iedere profvoetballer staat een clausule met de maximale geldstraf.