EU waarschuwt Turkije over executie Öcalan

Europa heeft gisteren teleurgesteld gereageerd op het besluit van het Hof van beroep in de Turkse hoofdstad Ankara om de doodstraf wegens verraad tegen de Turks-Koerdische leider Abdullah Öcalan te handhaven.

Zowel de Europese Unie, de Raad van Europa als het Europees Parlement maakten duidelijk dat executie van Öcalan verbetering van de betrekkingen tussen Turkije en Europa in de weg zal staan. De EU is principieel gekant tegen de doodstraf, aldus een in Brussel uitgegeven verklaring die er voorts aan herinnert dat het Turkse parlement het in zijn macht heeft om elk doodvonnis te herzien. De Finse premier, Paavo Lipponen, zei namens de EU dat ,,we wensen dat dit (vonnis) niet het laatste woord is''. Finland is op dit moment voorzitter van de EU.

Lipponen riep op tot ,,positieve signalen uit Turkije om ons in staat te stellen de goede atmosfeer te handhaven die ten aanzien van zijn EU-kandidatuur is ontstaan''. Volgende maand wordt tijdens een top van de EU in Helsinki besloten of Turkije ten langen leste op de lijst komt van kandidaten voor het EU-lidmaatschap.

De Presidentiële Raad van Öcalans Koerdische Arbeiderspartij (PKK) stelde dat Turkije met deze uitspraak het vredesinitiatief van Öcalan heeft afgewezen. In een gisteren uitgegeven verklaring waarschuwt de PKK-raad dat ,,de reactionaire krachten nog gewetenlozer zullen optreden'' als de buitenwereld haar ,,huidige tolerantie'' tegenover de Turkse staat voortzet. Volgens de raad moet veel meer worden gedaan dan alleen voorkomen dat het doodvonnis wordt uitgevoerd. ,,De vrijlating van onze voorzitter en het verwezenlijken van wettelijke hervormingen die moeten leiden naar een oplossing van de Koerdische kwestie zijn van het grootste belang. Er moet meer druk worden uitgeoefend op de Turkse staat.'' (Reuters, AP, AFP)