Duitsers moeten Carmiggelt binden

De tweede druk van Henk van Gelders biografie Carmiggelt, het levensverhaal kan niet op tijd in Nederland worden gebonden. Alle goede Nederlandse binderijen zitten tot half januari volgeboekt, aldus Vic van de Reijt van uitgeverij Nijgh en Van Ditmar. De losse katernen van het boek worden nu per vrachtwagen naar het Duitse Leipzig vervoerd, om daar het bindwerk te laten doen. De Duitse omweg heeft geen gevolgen voor de prijs: ook de nieuwe druk zal 75 gulden kosten. De eerste druk (vijfduizend exemplaren) van de twee weken geleden verschenen biografie is inmiddels uitverkocht.

De afgelopen vijftien jaar zijn veel Nederlandse binderijen over de kop gegaan door de sterke opkomst van de paperback, maar door de economische hausse van de late jaren negentig zijn de laatste jaren juist chique gebonden boeken opnieuw in trek bij het publiek. Van de Reijt: ``Het was al een heksentoer om de eerse druk gebonden te krijgen, maar een snelle herdruk was echt onmogelijk. Van de tientallen goede binderijen in Nederland zijn er nog maar een paar over.'' De uitgever wilde de tweede druk niet in paperback uitgeven. ``Volgens ons is een deel van het succes eraan te danken dat het een prachtig gebonden boek met leeslint is.'' Volgens Van de Reijt heeft de boekhandel de verkoopkansen van de Carmiggelt-biografie te laag ingeschat: ``Als die er vooraf meer hadden besteld, hadden we direct tienduizend exemplaren gemaakt. Dan was er nu geen probleem geweest.'' De uitgever hoopt de tweede druk van Carmiggelt nog voor Sinterklaas in de winkel te hebben. ``Al is dit boek ook erg geschikt als kerstcadeau.''