Dick Bruna krijgt eigen zolder in Utrecht

Dick Bruna krijgt een eigen zolder in het Utrechtse Centraal Museum. Daar zal oud werk van de schepper van het wereldberoemde konijn Nijntje permanent worden tentoongesteld. Bovendien zal er speelruimte op de zolder worden ingericht, zodat kinderen tussen de drie en zes jaar zich er kunnen vermaken.

De zolder komt in plaats van het Dick Bruna-huis dat in een voormalige brandweerkazerne aan de Utrechtse Korte Minrebroederstraat zou worden gevestigd met behulp van een Europese subsidie. Het werk van Bruna is overal in Europa bekend: Nijntje is vertaald in 38 talen. Toen de subsidie echteronverwachts uitbleef, leek het Bruna-huis verloren, tot teleurstelling van de Gemeente Utrecht. Het college van burgemeester en wethouders wil nu een miljoen gulden reserveren uit de opbrengst van de verkoop van de brandweerkazerne en ziet het Centraal Museum als de meest logische plaats voor het permanente eerbetoon aan Bruna.

Het museum beschouwt de Bruna-zolder als een logisch vervolg op de grote overzichtstentoonstelling die volgend jaar wordt ingericht, zegt Milou Halbersma. ``We zullen uitgebreid met Dick Bruna bespreken hoe we de ruimte gaan inrichten, dan wordt duidelijk wat voor werk we er precies zullen tentoonstellen. Voor ons is dit een onverwachte samenloop van omstandigheden waarmee we heel blij zijn.''