De sterke euro blijft een belofte

Onder de 1,01 dollar kwam de euro vanmorgen terecht - een diepterecord. Een koers van 1 op 1 met de Amerikaanse dollar lijkt in zicht. Tot ieders verrassing, want volgens het boekje had de euro al hersteld moeten zijn.

De term `pariteit' gonst weer over de valutamarkt. Vanmorgen daalde de koers van de Europese eenheidsmunt naar een diepterecord van onder de 1,01 dollar per euro. Dat is lager dan het dieptepunt dat de euro op 12 juli van dit jaar tegenover de dollar bereikte. Ook tegenover de yen zakt de euro steeds verder weg. Vanmorgen stond de koers op een ongekend laag niveau van onder de 105 yen per euro.

Dat de euro na een voorspoedige start in januari op 1,18 dollar wegzakte, werd alom - ook door president Duisenberg van de Europese centrale Bank - geweten aan het verschil in tempo tussen de Amerikaanse en de Europese economie. Terwijl de VS aanhoudende groei lieten zien in het eerste halfjaar, had de eurozone, de gezamenlijke economie van de elf euro-landen, moeite om uit het dal te komen. De euro was dus niet zwak, maar de dollar was te sterk. In de tweede helft van dit jaar, als de Amerikaanse economie wat gas zou terugnemen en de eurozone goed op stoom kwam, zou de verhouding tussen de vanzelf rechttrekken.

Maar juist dat is niet gebeurd. Nadat de euro geheel volgens verwachting herstelde tot een koers van boven de 1,08 dollar half oktober, is de munt begonnen aan een nieuwe terugtocht. Volgens Joachim Fels, hoofd van het nieuw gevormde currency economics team van de zakenbank Morgan Stanley, kwam de ommekeer toen in de Verenigde Staten verrassend sterke economische groei- en productiviteitscijfers over het derde kwartaal werden gepubliceerd. ,,Het idee van de Nieuwe Economie in de VS kreeg extra steun van de data die toen vrijkwamen. Beleggers zijn er nog meer van overtuigd geraakt dat voortdurende groei bij lage inflatie in de VS mogelijk is.'' Volgens Fels worden de wisselkoersen op dit moment gedreven door reële kapitaalstromen - beleggingen en directe investeringen. ,,Beleggers en ondernemers hebben er meer vertrouwen in gekregen om hun geld aan het werk te zetten in de Verenigde Staten.'' Door dit gedrag is er op dit moment een sterke samenhang tussen het niveau van de aandelenkoersen in de VS en in Europa. ,,Zeg mij het niveau van de beurzen,'' zegt Fels' collega Stephen Yung Li Jen, ,,en ik vertel u de wisselkoers.''

De valutahandel maakte zich vanmorgen op voor gevreesde interventies van de Europese Centrale Bank in de eurodollarkoers, zeker nadat Duisenberg het vanmorgen in de Britse Financial Times openlijk opnam voor de euro. Morgan Stanley gaat er van uit dat het herstel op de middellange termijn vanzelf komt. Fels verwacht volgend jaar een niveau van 1,15 dollar per euro, en 108 yen per euro. ,,Het Amerikaanse `verhaal' heeft beleggers overtuigd. Maar voor de Europese Unie is er een even overtuigend verhaal in de maak.'' Fels wijst op de structurele hervormingen van de arbeidsmarkt en productmarkten, zoals telecom, die in de EU langzamerhand vorm krijgen. ,,Zelfs marginale hervormingen op dit vlak hebben een groot effect.''

Los van het cyclische economische herstel dat de EU nu doormaakt, zijn er dus ook structurele veranderingen op til. ,,De Nieuwe Economie komt in Europa niet automatisch. Veel veranderingen hebben in de VS en het Verenigd Koninkrijk al in de jaren tachtig plaatsgevonden, en pas zeer recent in Europa. Maar Europese bedrijven en overheden hebben in de VS een voorbeeld om te kopiëren.'' Beleggers moet het Europese `verhaal' wel gaan geloven. Omdat er volgens Morgan Stanley een samenhang is tussen de wisselkoers en de aandelenmarkten, volgt uit Fels' voorspelling van een herstel van de euro dat de Europese beurzen het volgend jaar beter gaan doen dan Wall Street.