`Complot Fransen tegen Miloševic'

In Joegoslavië zijn vijf ,,agenten van de Franse geheime dienst'' gearresteerd die werkten aan een moordaanslag op president Slobodan Miloševic. Dat heeft de Joegoslavische minister van Informatie, Goran Matic, gisteren gemeld. ,,Frankrijk is op heterdaad betrapt.''

De vijf, allen Serviërs, zijn de afgelopen zeven tot tien dagen gearresteerd. De groep, die werkte onder de codenaam Spin, had vier scenario's uitgewerkt voor een aanslag op Miloševic, zo meldde Matic. Het eerste voorzag in een aanslag met een sluipschutter of stuk geschut, het tweede en derde in het plaatsen van een bom in het wegdek of een gestolen auto langs een route die Miloševic zou nemen en het vierde in een bestorming van Miloševic' residentie door tien goedgetrainde commando`s. De vijf, aldus Matic, zijn al tien jaar betrokken bij ,,terroristische aanslagen'' en ,,spionage'' in Joegoslavië. Ze zouden vele ,,ongewenste burgers'' hebben geliquideerd.

De leider van de groep werd geïdentificeerd als Jugoslav Petrušic, een man met een Frans en een Joegoslavisch paspoort. Hij zou vijftig mensen hebben vermoord en betrokken zijn geweest bij het bloedbad op moslims uit Srebrenica, in 1995. De andere vier arrestanten zouden in Bosnië door de Franse geheime dienst zijn gerecruteerd. Frankrijk zou vrijwaring van strafvervolging voor oorlogsmisdaden hebben beloofd als ze bij de Franse geheime dienst zouden gaan werken. Een van de vier is volgens Matic een specialist in moordaansla- gen met vrachtwagens die met zand zijn geladen. Hij zou vijftien ,,liquidaties'' op zijn geweten hebben. Matic produceerde videobeelden waarop een arrestant zijn misdaden zou bekennen.

In Frankrijk heeft een woordvoerder de beschuldingen afgedaan als ,,hersenspinsels'' die wel vaker vanuit Belgrado te horen zijn. (Reuters, AFP, AP)