Brede steun voor redding Holzmann

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft met zijn reddingsactie voor het noodlijdende bouwconcern Philipp Holzmann van vriend en vijand in Duitsland bijval gekregen. Zowel de oppositionele CDU feliciteerde de kanselier tijdens het begrotingsdebat in de Rijksdag met het bereikte resultaat, als Schröders grote criticus werkgeversvoorzitter Hans-Olaf Henkel.

De kanselier wist woensdagavond in een marathonzitting de banken ervan te overtuigen, dat er nog overlevingskansen waren voor de op een na grootste bouwonderneming van Duitsland. Eerder deze week konden de banken het niet eens worden over een hulppakket van 3 miljard mark aan nieuwe kredieten, die nodig waren om het verliesgevende Holzmann er bovenop te helpen en moest uitstel van betaling worden aangevraagd. Bij een faillissement zouden 28.000 banen bij Holzmann en 40.000 banen bij de toeleveranciers op de tocht komen te staan.

Roland Koch, minister-president van Hessen (CDU) was verheugd, dat banken, politiek en werknemers er met vereende krachten in waren geslaagd sociale consensus aan de dag te leggen. ,,Dit is een signaal dat het Amerikanisme niet zo snel om zich heen grijpt, als velen dat hopen'', reageerde vakbondsvoorzitter Klaus Wiesehügel van IG Bau.

De Bond voor het midden- en kleinbedrijf was kritisch over de staatssubsidie voor de bouwreus uit Frankfurt. Waarom het grote Holzmann gesteund, terwijl duizenden kleinere bouwers gewoon failliet gaan, vroeg de bond zich af. Voorzitter Mario Ohoven waarschuwde voor een ,,staatseconomie''. Waartoe dat kan leiden, hebben we in de DDR gezien, aldus Ohoven. De partijloze minister van Economische Zaken, Werner Müller, noemde de steun voor Holzmann een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de economie. Hij onderstreepte echter het incidentele karakter van de steun. De staat mag ,,geen reparatiebedrijf'' worden, aldus Müller.

Volgens het nieuwe reddingsplan, waarover Schröder met 27 banken overeenstemming bereikte, wordt het bedrag om Holzmann weer gezond te maken hoger geschat. In totaal is 4,3 miljard mark nodig om de schulden (2,4 miljard) te betalen en nieuwe investeringen te plegen. Daarvan zal de regering 150 miljoen mark aan kredieten leveren en 100 miljoen aan borgstellingen. De overige kredieten worden door de banken geleverd. Deutsche Bank, tevens aandeelhouder bij Holzmann, is de grootste geldschieter met ruim 1,5 miljard.

De door de regering geleverde leningen zijn volgens de bondskanselarij in overeenstemming met de EU-richtlijn, omdat het een ,,uitzonderingssituatie'' betreft. Officieel moet het krediet nog door de Europese Commissie worden goedgekeurd. Volgende week bespreekt EU-commissaris Mario Monti dit in Berlijn.

Inmiddels heeft directievoorzitter Heinrich Binder van Holzmann de eerste details uit het voorlopige saneringsplan bekend gemaakt. In totaal zullen vijf dochters van het concern worden verkocht, evenals onroerend goed in Duitsland. Hiermee zijn 5.000 banen gemoeid; 2.000 werknemers gaan mee naar de nieuwe kopers, vooralsnog 3.000 mensen raken hun baan kwijt.

De werknemers van Holzmann zullen 6 procent van hun salaris inleveren en vanaf januari langer werken (43 uur per week). Ook de directie neemt met 6 procent minder loon genoegen. Bestuursvoorzitter Binder levert zelfs 10 procent in, 65.000 mark, weet Bild uit betrouwbare kringen te melden.