Bestuurscrisis door tekort FC Volendam

In de gemeente Edam-Volendam is een raadsvergadering over de voetbalclub FC Volendam uitgemond in een bestuurscrisis. Tegen wethouder N. Veerman-Tol van de partij Volendam '80 is een motie van wantrouwen aangenomen, maar zij weigert op te stappen. De coalitie met Volendam '80 en het CDA staat nu op springen.

De gemeenteraad verwijt Veerman-Tol dat zij als lid van de raad van toezicht van FC Volendam heeft ingestemd met een belangrijke statutenwijziging. Daardoor is de raad van toezicht gewijzigd in een raad van commissarissen die veel minder bevoegdheden heeft. De gemeente heeft nu veel minder toezicht op de club. In maart nam de gemeente nog voor 8,5 miljoen gulden het stadion over van FC Volendam om de club te redden.

Het CDA en de oppositiepartijen vinden dat Veerman-Tol de gemeenteraad of op zijn minst CDA-wethouder J. Tol had moeten inlichten over zo'n belangrijke wijziging. Volgens Volendam '80 zat de wethouder echter op persoonlijke titel in de raad van toezicht en moest zij de belangen van de club laten prevaleren. Veerman-Tol vindt dat de gemeenteraad maar een ontslagprocedure moet beginnen. In dat geval zal ook de tweede wethouder van Volendam '80, K. Schilder, opstappen.

Onlangs werd bekend dat FC Volendam al een huurschuld van 300.000 gulden heeft bij de gemeente, die verder weigert om nog meer geld in de club te steken. De huurschuld zou worden afgelost omdat de club een nieuw sponsorcontract met het bedrijf Keesing International Publishers dacht te hebben afgesloten. Maar de inmiddels opgestapte vice-voorzitter P. van der Rijt, een neef van eigenaar van Keesing International, had de handtekeningen onder dit contract vervalst. Het demissionaire bestuur heeft daarom een claim van meer dan een miljoen gulden bij Van der Rijt neergelegd, zo werd gisteren bekend. Keesing International Publishers heeft aangifte tegen Van der Rijt gedaan.