Zwarte pieten

Zondag 28 nov neemt een groep Zwarte Pieten de taak over van de demonstrateurs in het Nederlands Textielmuseum. Vorig jaar heeft één van de Pieten al een kijkje genomen in het museum. Ze vonden de stoffen die in het museum worden gemaakt zo mooi dat ze het Sinterklaas vertelden. En die wilde wel van die mooie stoffen kopen, maar dan moesten zijn eigen pieten die wel zelf maken. Zo wordt het Textielmuseum een dagje een pietenfabriek; pieten demonstreren zondag hun weef- en breimachines, sjouwen af en aan met karretjes vol materialen en in de knutselhoek staat een paspop klaar, waarmee kinderen een mooie nieuwe jas voor Sinterklaas kunnen maken. *Zwarte Pieten op zo 28 nov van 12-17u in het Nederlands Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg. Inl 013-5367475. Schoen Twee maanden geleden werd bij een opgraving aan het Spaarne in Haarlem een bijzondere vondst gedaan. Op het parkeerterrein bij de Gravinnesteeg werd een lapje leer opgegraven. Toen het was schoongemaakt, bleek het een bovenblad van een mooie schoen te zijn uit het begin van de veertiende eeuw. Deze schoen is een van de 80 schoenen van tussen 1200 en 1800 die in het Haarlemse Archeologisch Museum te bewonderen zijn op de expositie De verloren Schoen. Maar wat niet in het museum staat, is een mooie Sinterklaasschoen. Dat vond Sint wel een beetje jammer en daarom vraagt hij kinderen t/m 9 jaar om een nieuwe schoen voor hem te ontwerpen. Teken een schoen, die bij Sinterklaas en zijn roodfluwelen jas en mijter past en breng hem samen met een eigen schoen woensdagmiddag 1 dec tussen 13-17u naar het museum. Do 2 dec t/m zo 5 dec tussen 13-17u kan je eigen schoen weer worden opgehaald. En wie weet loopt Sinterklaas volgend jaar wel op door jou ontworpen schoenen. *Ontwerp een schoen voor Sinterklaas en breng die samen met je eigen schoen naar het Archeologisch Museum, Grote Markt 18k in Haarlem op woensdagmiddag 1 dec van 13-17u. Do 2 t/m 5 dec van 13-17u kan de schoen weer worden opgehaald. (Voor kinderen t/m 9 jaar) Boeken boven water Boeken heb je in allerlei soorten en maten: maar kunstenaarsboeken zijn misschien wel het mooist. Een kunstenaar hoeft er namelijk helemaal niet op te letten of de woorden wel mooi op een rijtje staan, de vorm is veel belangrijker. Misschien vindt hij een boek met ongelijke bladzijden of in de vorm van een harmonica wel veel leuker. Docenten van de Academie voor Beeldende Vorming geven za 27 nov in de Drvkkery in Middelburg een workshop (kunst)boeken maken voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Je mag zelf de tekst en omslag maken en daarna wordt het boek op de pers in de Museumdrukkerij achter in de boekwinkel gedrukt. Om inspiratie op te doen liggen er kunstboeken van echte kunstenaars. De boeken worden de eerste week van december geëxposeerd in de Drvkkerij. *Workshop (kunst)boeken maken voor kinderen van 6-12 jaar op za 27 nov van 12-13u30 en van 14u30-16u. Kosten ƒ5 per kind, res 0118-886870. Harry Potter Een brief ploft op de deurmat van een kinderboekwinkel, ergens in Nederland. En nog een brief; stapels brieven vallen er op de mat en ze zijn allemaal bestemd voor een zekere H. Potter. Harry Potter is een held uit een kinderboek, een tovenaarsleerling. Er zijn inmiddels twee boeken over hem verschenen en er komen er nóg vijf. Kinderen die helemaal verslingerd zijn aan deze boeken, kunnen lid worden van de Harry Potter fanclub. Schrijf een briefje met je naam, adres en leeftijd naar een van de kinderboekwinkels in Nederland. Bijvoorbeeld: De Kinderboekwinkel, Rozengracht 34, 1016 NC Amsterdam of De Arnhemse kinderboekwinkel, Weverstraat 13, 6811 EL Arnhem. Het lidmaatschap is gratis. Van tijd tot tijd krijg je dan een krantje met nieuws over Harry Potter. Kinderkunst Eigenlijk is het vreemd dat er in musea alleen kunstwerken van volwassenen hangen. Kinderen vinden het tenslotte veel leuker om te tekenen en schilderen. En zo mooi zijn die schilderijen in het museum vaak niet. Kinderen hoor je maar al te vaak zeggen: ,,Bah, wat lelijk. Als dat kunst is, dan kan ik het ook''. Het Museum Smallingerland in Drachten heeft dan ook een expositie samengesteld met alleen maar tekeningen van kinderen. Ze hebben kleurrijke tekeningen gemaakt met stiften en kleurpotloden. Kinderen tot 14 jaar die ook in het museum willen hangen, kunnen nog snel aan een kunstwerkje beginnen. *Het kinderkabinet, Museum Smallingerland, Museumplein 2, Drachten. t/m 9 januari, di t/m za 11-17u en zo 13-17u. Toegang kinderen ƒ1,50, volwassenen ƒ5. Inl 0512-515647 Gebakken zool Soldaten hebben niet altijd de lekkerste gerechten voorgeschoteld gekregen. Dat blijkt uit de tentoonstelling `Rats, kuch en kaviaar' in het Legermuseum in Delft. Op menukaarten van soms wel een eeuw oud staan de vreemdste happen op het menu, zoals gekruide verlofsknobbels of opgerolde zolen in blank geweervet. Natuurlijk kregen de soldaten geen echte schoenzolen op hun bord, maar wat ze wel kregen, dat weet zelfs het museum niet. Kinderen kunnen op wo 1 dec een legermaaltijd koken en opeten met verlofsknobbels (gehaktballetjes) en opgerolde zolen (asperges in een plakje ham). *Militair koken, Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. wo 1 dec 14-16u. Toegang kinderen ƒ3, volwassenen ƒ6. Inl en reserveren 015-2150549 Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,3009 TH Rotterdam.