Weemoed op WK tennis naar Duitse gloriejaren

Uitgerekend de minst geliefde Duitse tennisser van het decennium, Nicolas Kiefer, moet het laatste WK tennis in Duitsland allure geven.

Na zijn enkelblessure lijkt de 22-jarige Nicolas Kiefer geforceerd klaargestoomd voor het evenement waarop hij uit de schaduw van zijn illustere voorganger Boris Becker wil treden. Hoewel de Duitse debutant bij het WK tennis in Hannover luchtig heenstapte over zijn nederlaag in twee sets (6-4 en 7-5) tegen Thomas Enqvist, was het een veeg teken dat hij tijdens de korte indoorpartij al door kramp werd geveld. Het was een schrale troost dat Kiefer door het massaal opgekomen Duitse publiek zowaar in de armen werd gesloten.

De directie van de ATP World Championship in de Hannover Messe heeft serieus overwogen het toernooi voor de beste acht tennissers van het seizoen een jaar eerder dan gepland uit Duitsland te laten verhuizen. De topspelers leken de afgelopen twee jaar nauwelijks nog geïnteresseerd in het officieuze WK. In 1998 moest de Spanjaard Albert Costa bijna letterlijk van het strand worden geplukt om als invaller nog een nietszeggend potje tegen zijn vriend – en de latere wereldkampioen – Alex Corretja te spelen.

Zonder Becker leek het WK in Duitsland niet meer op zijn plaats. Het besluit van de ATP het WK voortaan te laten rouleren had in meer dan één opzicht een symbolische betekenis. Volgend jaar wordt het WK-toernooi in Lissabon gehouden en in 2001 wordt voor het eerst om de wereldtitel gestreden op een gravelbaan, in het Braziliaanse Sao Paulo. Daarmee komt tevens een einde aan de Duitse tennishausse, want de in 1990 opgerichte ATP speelde in dat jaar slim in op de door Becker en Graf gecreëerde euforie in Duitsland.

Met weemoed constateren de Duitse tennisfans dat Becker in Hannover nog slechts aanwezig is als Davis-Cupcaptain, die moet afwachten of het nieuwe bestuur van de Duitse tennisbond hem welgevallig is. Gelukkig is daar nog de romance tussen Steffi Graf en Andre Agassi, die niet alleen het sensatieblad Bild tot talloze pagina's geleuter verleidt. Agassi werd voor zijn eerste partij op het WK zelfs geïntroduceerd als de man die de Duits-Amerikaanse betrekkingen een nieuwe impuls had gegegeven.

Tot grote vreugde van de Duitse media bleek Graf gisteren bijtijds van een griepje hersteld om haar nieuwe geliefde diens landgenoot Pete Sampras te zien verpletteren. De weemoed naar de oude gloriejaren van het Duitse tennis overheerst in Hannover. De beste indoorpartijen aller tijden werden in 1996 immers in de Hannover Messe gespeeld en van het niveau dat Becker destijds twee keer tegen Sampras bereikte kan Nicolas Kiefer alleen maar dromen.

Desondanks kwam het vierde WK in de stad die vlak bij zijn geboorteplaats ligt als geroepen voor de als arrogant bestempelde Kiefer. De huidige nummer zes van de wereldranglijst zou zijn geschonden imago drastisch kunnen oppoetsen door als derde Duitse tennisser na Becker en Stich de wereldtitel te veroveren. Die missie liep gisteren al meteen een forse deuk op en eigenlijk in alles maakt Kiefer een geforceerde indruk. Reeds op Wimbledon werd de baseliner die zich in zijn jeugd zo graag aan Agassi spiegelde, als een slecht acteur ontmaskerd. Nadat Kiefer in het breed uitgemeten `duel van de haat' door Becker werd vernederd, wekte hij de indruk te hebben genoten van de partij op het centrecourt.

Die nederlaag was in het licht van zijn vete met de Duitse teamchef juist extra pijnlijk voor Kiefer, die de gave heeft iedereen tegen zich in het harnas te jagen. Binnenkort dient tegen Kiefer een rechtszaak die door zijn voormalige manager wegens contractbreuk is aangespannen. Terwijl zijn landgenoot Tommy Haas zich met zijn donkere lokken geraffineerd als een allemansvriend presenteert, wenst Kiefer zich niet te conformeren aan de wens van het Duitse publiek een nieuwe tennisheld te bejubelen. Eergisteren sloeg hij in Hannover een balletje met tientallen Duitse kinderen, maar veel plezier leek hij er niet aan te beleven.

Nog altijd weigert Kiefer terug te keren in het Duitse Davis-Cupteam, al moet de Nederlandse captain Michiel Schapers nog tot januari wachten alvorens hij zeker weet of de nummer één van Duitsland tegen Nederland ontbreekt. Becker is inmiddels van tactiek veranderd om zijn rebelse pupil op andere gedachten te brengen. Voor het WK in Hannover rinkelde plotseling de mobiele telefoon van Kiefer en kreeg hij tot zijn verbazing Becker aan de lijn. Vriendelijk informeerde de drievoudig Wimbledon-kampioen naar de blessure van Kiefer en wenste hij hem succes voor het WK.

Gisteren was Becker getuige van de zwakke openingspartij van Kiefer, die in een afzichtelijk potje schaaktennis met Enqvist voortdurend met zwart speelde. Pas toen de Lokalmatador na een aanval van kramp als een oude man over de baan strompelde, overwonnen 13.000 toeschouwers hun scepsis over een speler die tijdens de World Team Cup in Düsseldorf nog werd uitgefloten. Het valt voor het Duitse tennispubliek te hopen dat het in elk geval Steffi Graf nog tot en met de finale kan bewonderen.