Verzet tegen afschaffen van cheques

Giro- en eurocheques zijn ook in de komende jaren nog belangrijke betaalmiddelen. Het plan van de banken om de cheques over twee jaar af te schaffen mag dan ook niet doorgaan.

Dit stelt de Consumentenbond na een enquête onder 1.400 mensen over het gebruik van betaalcheques. ,,De afschaffing valt samen met de introductie van de euro. Wanneer in het begin van 2002 iets misgaat, hebben de mensen met betaalkaarten altijd nog een alternatief achter de hand'', aldus een zegsman van de Consumentenbond. Volgens de bond is de credit card geen echt alternatief in dergelijke situaties. ,,Slechts de helft van de mensen beschikt over zo'n credit card. En daar komt bij dat dergelijke kaarten geld kosten, terwijl de eurocheques gratis zijn. Daar komt bij dat geld- en pinautomaten vaak kapot zijn.''

Ondanks de introductie van pinbetalingen en credit-cards bezit volgens de bond 84 procent van de ondervraagden eurocheques van de bank of girocheques van de Postbank. ,,Het is vooral een belangrijk betaalmiddel voor de aanschaf van meubelen en voor het opnemen van geld in het buitenland'', aldus de Consumentenbond. De banken stellen daartegenover dat het gebruik van cheques snel afneemt. ,,In 1990 werden nog 120 miljoen eurocheques uitgeschreven. De prognose voor dit jaar ligt op 12 miljoen cheques. Een logische ontwikkeling, van inefficiënte papieren betaalmiddelen naar efficiënte elektronische betaalmiddelen'', aldus Gijs Boudewijn, secretaris betalingsverkeer binnen de Nederlandse Vereniging van Banken.

,,Met het oog op het afnemende gebruik van die cheques hebben de Europese banken besloten om niet te gaan investeren in de overgang naar de euro. Alleen al in Nederland zou dat om miljoenen gaan'', aldus Boudewijn. Bezorgdheid over de overgang naar de euro is volgens hem volledig onterecht. ,,Vanaf 1 januari 2002 komen er gewoon euro's uit de geldautomaten in plaats van guldens en kunnen we pinnen in euro's. Ik zou niet weten waarom iemand daarover ongerust moet worden.''

Voor de banken heeft de afschaffing van cheques nog een voordeel, want hierdoor komt direct een einde aan het oneigenlijke gebruik van de betaalkaarten. ,,Cheques worden nogal eens uitgeschreven op het moment dat de de kredietgrens al is gepasseerd. Dat is eigenlijk strafbaar, want je schrijft op dat moment een ongedekte cheque uit. Dat probleem van ongedekte debetstanden is dan ook direct de wereld uit'', bevestigt Boudewijn van de NVB.

De banken zeggen verrast te zijn door het verzet van de Consumentenbond, omdat de afschaffing van de cheques in 1998 al in een werkgroep is besproken, waarin ook de bond zitting had. Voor de bond is het aantal klachten van leden over de afschaffing de aanleiding om aan de bel te trekken. ,,De beslissing schijnt in Europees verband te zijn genomen. Daarom zullen we als Europese consumentenorganisaties gaan kijken welke actie we moeten ondernemen'', aldus de Consumentenbond.