Verdachten bekennen schuld in VS

Twee van de drie Nederlanders die verdacht worden van grootscheepse smokkel van xtc-pillen vanuit Nederland naar de Verenigde Staten, hebben gisteren een bekentenis voor een Amerikaanse rechtbank afgelegd.

Ze voorkomen hiermee een openbaar proces. Nu is de weg vrij voor een vonnis door de rechter, die eerst nog een uitgebreid rapport opstelt over de omstandigheden van de twee mannelijke verdachten, W.v.d.K.(54) en H.v.Z (51). De derde verdachte, M.v.Z.-L. (46), is de echtgenote van v.Z.. Zij was gisteren niet in de rechtszaal. Ze is wegens hartklachten opgenomen in een ziekenhuis.

De drie Nederlanders worden verdacht van het illegaal invoeren van 200.000 xtc-pillen uit Nederland. Ze kwamen op 22 oktober aan op het vliegveld Newark (New Jersey), nadat ze op Schiphol waren overgeboekt. Hun bagage was met de oorspronkelijke vlucht meegegaan. Daarin bevonden zich volgens de aanklacht van de Amerikaanse officier van justitie 200.000 xtc-pillen met een straatwaarde van 5 miljoen dollar. Via een contactpersoon in Nederland, genaamd Sammy, hadden ze de pillen meegekregen. In de VS zou iemand contact met hen opnemen in hun hotel. De beloning voor de echtelieden v.Z. en voor Van der K. zou voor ieder van hen 20.000 gulden zijn.

De verdachten, die verblijven in de Union County Jail in Elisabeth (New Jersey), spreken vrijwel geen Engels. Rechter A. Lachner sprak de schuldverklaring via een tolk met hen door. Hij legde uit dat op dit misdrijf een maximumstraf staat van twintig jaar gevangenisstraf en een miljoen dollar boete of een boete ter grootte van de dubbele waarde van het gesmokkelde. Dat zou gelijk zijn aan tien miljoen dollar.

De advocaat van Van der K. verwacht dat zijn cliënt uiteindelijk hoogstens vijf jaar zal krijgen zonder geldboete. Na het vonnis, dat verwacht wordt in februari 2000, bestaat de mogelijkheid dat de twee Nederlanders die nu schuld hebben bekend, naar Nederland gaan om hun straf uit te zitten. Het lot van de derde verdachte, v.Z.-L., is nog onbekend. De vrouw lijdt aan lymfekanker en is ongeneeslijk ziek. Zij is volgens haar advocaat waarschijnlijk niet in staat om terecht te staan. Tijdens haar verblijf in de gevangenis de afgelopen weken is haar toestand zo verslechterd dat ze is opgenomen op de intensive care van het Elisabeth General Hospital.