VEILIG VRIJEN

De op een na beste manier om besmetting met het HIV-virus te voorkomen is veilig vrijen. De Stichting soa-bestrijding geeft onder meer de volgende tips:

Beperk seksueel contact tot één vaste partner die zelf ook nooit met iemand anders vrijt en nooit een andere partner heeft gehad, of vrij zonder gemeenschap te hebben.

Gebruik altijd een condoom. Voor anale seks zijn extra sterke condooms verkrijgbaar. Ook voor orale seks zijn speciale condooms te koop, al dan niet met een smaakje. Voor mensen die allergisch zijn voor latex, zijn condooms van polyurethaan verkrijgbaar (Durex Avanti en Ezon).

Ga er nooit van uit dat de ander wel voor condooms zorgt; draag ze altijd op zak. Voor vrouwen is Femidom verkrijgbaar, een condoom dat al geruime tijd voor de vrijpartij in de vagina kan worden ingebracht.

Stoppen met condoomgebruik met een vaste partner kan pas helemaal veilig als door beiden een HIV-test is gedaan. Of schat zo goed mogelijk de risico's in, door eerlijk over het eigen seksuele verleden te praten.

Lees voor het aanbrengen van een condoom de gebruiksaanwijzing en oefen van tevoren. Een verkeerd gebruik kan leiden tot `afglijders' of `klappers' (knappen van het condoom doordat er lucht in is gekomen).

Gebruik met een latex condoom nooit een glijmiddel dat vet of olie bevat, maar een middel op waterbasis.

Let op de uiterste gebruiksdatum op de condoomverpakking.

Bij een HIV-test wordt gekeken of het bloed antistoffen tegen HIV bevat. Het lichaam maakt deze stoffen aan binnen drie tot zes maanden na de virusinfectie. Een test kan dus pas drie tot zes maanden na de laatste onveilige vrijpartij uitsluitsel geven.