Spanje

Motoren in Bilbao

De Amerikaanse acteur Dennis Hopper (Easy Rider) kwam vorige week hoogstpersoonlijk naar het Guggenheim-museum in Bilbao om de tentoonstelling El arte de la Motocicleta (De kunst van de Motorfiets) te inaugureren. Het inaugurele motortochtje rond Baskenland viel enigszins in het water, of liever gezegd de sneeuw. Maar niettemin: een must voor motorliefhebbers. De tentoonstelling brengt een selectie van motoren die door hun innovatieve techniek of ontwerp hun stempel hebben gezet op een eeuw aan motorgeschiedenis. Van eerste motoren van Hildebrand&Wolfmüller uit 1894 via de BMW R32 uit 1923 tot de Honda Super Club en de Aprilia Moto 6.5 naar otwerp van Philip Starck. Te zien in het Guggenheim Bilbao tot en met 23 april 2000. Abandoibarra 2, Bilbao, tel. 0034 944359000.

Hipo in Madrid

Wat gebeurt er als pak hem beet, het drinkwater plotselingeen een stof toegevoegd krijgt waardoor iedereen homoseksueel wordt? Het is het duivelse plan van professor Sadex en zijn hulpje Rabon, bedoeld om de planeet aarde tot het einde der tijden te laten bevolken door homo's dat het thema vormt vormt voor Hipo!, een comedie uitgevoerd in het kader van het Madrileense herfstfestival. ,,Hipo!'', in het teatro Alfil, Calle del Pez 10, maandag t/m zaterdag 23.00, zondag 20.30 uur. (tel 00 34 915215827). Tot eind van het jaar.

Goya gefilmd

Er zijn in Spanje twee nieuwe films te zien over het leven van Francisco Goya, een van Spanjes beroemdste schilderzonen, aan de hand van gerenomeerde regisseurs. Volaverunt van regisseur Bigas Luna kreeg geen best onthaal als een onevenwichtig mengsel tussen een `whodunnit' en een stukje Spaanse kunstgeschiedenis. Goya en Burdeos van regisseur Carlos Saura daarentegen werd met triomf onthaald. Na langdurige uitstapjes in de wereld van Flamenco en Tango is Saura weer helemaal terug met een volwaardige speelfilm over de laatste levensjaren van de schilder.

In verschillende bioscopen over heel Spanje te zien.

En verder

Antiekbeurs in het Madrileense Parque Ferial Juan Carlos. Tot en met dit weekeinde van 10.30 tot 21.30 uur. Foto's uit de Spaanse burgeroorlog in La Fabrica, Alameda 9, dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 14.00 en van 17.00 tot 20.30 uur.