Selectie Theater

Reigen

Cynische komedie van Arthur Schnitzler in tien dialogen. Die heten: De soldaat en de hoer, De soldaat en het kamermeisje, Het kamermeisje en de jonge meneer - en ga zo maar door. In de regie van Dirk Tanghe spelen Marie-Louise Stheins en Peter De Graef alle paartjes. Ze gaan op en af via een lopende band en ze praten met elektronisch vervormde stemmen. Stripfiguurtjes zijn het - die toch ontroeren. Want wat moeten ze liegen en bedriegen en vleien en dreigen voor een miezerig beetje genot. 27 nov Breda Chassé theater, 1 dec Deventer Schouwburg.

Ten Liefde

Op uitzinnige saxofoonmuziek hebben een man en een vrouw elkaar lief. De tijd dringt; de taxi loeit; de jachtige buitenwereld hitst de passie op. Geestige tekst van Ko van den Bosch, heftige regie van Ola Mafaalani en subtiel spel van Bart Klever en Malou Gorter. 30 nov Leeuwarden De Harmonie.

Mannen Op De Maan

Hardhandige typeringen en gewiekste omdraaiingen door het cabaret-duo Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 27 nov Lelystad Agora, 29 nov Gouda Schouwburg, 2 dec Capelle aan de IJssel Isala-theater.

De Onverwachte Man

Jules Croiset en Linda van Dyck spelen Yasmina Reza's spannende spel over twee mensen in een trein die niet (of tenslotte toch?) met elkaar praten. 26 nov Steenwijk De Meenthe, 27 nov Enschede Twentse Schouwburg, 30 nov Hoofddorp De Meerse, 1 dec Wageningen Junushoff, 2 dec Meppel Ogterop.

De Cid

Enscenering Gerardjan Rijnders van tragikomedie van Pierre Corneille uit 1637 door Toneelgroep Amsterdam. Nieuwe stap in `het onderzoek naar de retoriek in de grote zaal'. Opmerkelijk en oogstrelende toneelbeeld, een welluidende vertaling van Laurens Spoor, voortreffelijk spel, raffinement in het algemeen en het hier zelden eerder gespeelde diamanten stuk zelf maken de productie tot een must-see. 26 t/m 28 nov Amsterdam Stadsschouwburg, 30 nov, 1 dec Antwerpen deSingel, 2 dec Den Bosch Theater a/d Parade.

Voorwaarts En Niet Vergeten

Jenny Arean solo, met oud en nieuw repertoire, vrolijke verhalen en op volle sterkte. 27 nov Alkmaar De Vest, 30 nov Zoetermeer Stadstheater, 2 dec Rotterdam Luxor.

De Knecht Van Twee Meesters

In deze komedie van de achttiende-eeuwer Carlo Goldoni regisseert en speelt Aus Greidanus de knecht Truffaldino: een domme sloeber die dolgraag slim wil zijn, een even grappige als aandoenlijke clown. De bijfiguren rennen elkaar achterna over ladders en smalle richels en zo kennen we Toneelgroep De Appel weer: als de producent van vitaal en circusachtig toneel, vrolijk gekleurd maar met een toefje verdriet. T/m 2 dec Den Haag Appeltheater.

Trui

Adembenemend absurdisme door Hans Teeuwen, de cabaretsensatie van de jaren negentig. 27 nov Gouda Schouwburg, 2 dec IJmuiden Stadsschouwburg.

Black Box

Alex is liberaal, Michel is orthodox. In een land als Israel geeft dat problemen, zeker wanneer de tegenpolen aan dezelfde vrouw zijn gebonden. Paul Binnerts maakte van Amos Oz' politieke liefdesroman een speels en lichtvoetig drama, met heerlijk spel van oa Gijs Scholten van Aschat en Sabri Saad el Hamus. 26, 27 nov, 1, 2 dec Amsterdam Bellevue.

En verder

De twintigste eeuw in duo's Rik Hoogendoorn en Bruun Kuijt, alias Echte Mannen, spelen een satirisch en snel gemonteerd geschiedenisverhaal. 26 nov Nijmegen 042, 27 nov Roosendaal De Kring, 1 dec Haaksbergen De Bouwmeester, 2 dec Dordrecht Bibelot; Keefman Acteur Jack Wouterse brengt een prachtige en authentieke vertolking van het tragisch-humoristische levensverhaal van de schrijver en dichter Jan Arends. 2 dec Rotterdam Dijkzigt Ziekenhuis; Company Cabareteske grotestads-ironie in musical van Stephen Sondheim, in een heldere, strakke versie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. 27 nov Venlo De Maaspoort.