Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met twee Belgische deskundigen over het aantal diamanten dat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog uit België hebben meegenomen. Men denkt dat het gaat om een bedrag van 75 miljoen gulden. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. O.a. het relaas van de Tsjetsjeense familie Oetsmijev, op de vlucht voor het geweld in hun geboorteland. Met de trein reisden zij dwars door Rusland, op zoek naar een broer in Sint Petersburg. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Afscheidsportret van de omstreden en meest verkochte schoolboekenschrijver van Nederland: de econoom dr. Arnold Heertje. Hij beëindigt zijn werk als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Ned.3, 22.45-23.15u.

DOCUMENTAIRES

Histories: Een eeuw vijf littekens. De Eerste Wereldoorlog heeft ook in België zijn sporen nagelaten. Het Belgische landschap en vooral de IJzervlakte in West-Vlaanderen dragen nog steeds de littekens van deze gewelddadige beginperiode van de twintigste eeuw. Afl.: Sporen van de Groote Oorlog. Canvas, 20.55-21.45u.

Ray Mears' extreme survival. Twee zussen vertellen hoe zij de angst voor de dood verdreven toen zij twee weken onder een stuk zeildoek doorbrachten na een schipbreuk bij Alaska. Afl.: Mind over matter. BBC2, 21.00-21.30u.

Horizon. Voordat Galtür in Oostenrijk begin dit jaar werd getroffen door een lawine was het volgens wetenschappers een veilig dorp. De complexe aspecten van die ramp worden nu geanalyseerd. Afl.: Astronomy of an avalanche. BBC2, 22.30-23.20u.

Een eervolle opdracht. Actuele documentaire waarin ministers, Kamerleden en hoge militairen over de beslissing praten om in 1994 Nederlandse militairen naar Srebrenica te sturen. Ned.1, 22.28-23.18u.

Oog in oog. Reportage over het Franse dorp Bourg-Fidèle waar Nederlandse accu's worden verwerkt, wat tot bodemvervuiling en te hoge concentraties lood heeft geleid. Verder aandacht voor druïden in Nederland en Bretagne die samen het Keltische nieuwjaar vieren. Net5, 22.45-23.30u.

Kloosters: Oude gebruiken. Eerste aflevering van een vierdelige serie over kloosters en oude gebruiken. De glasschilderkunst kent een lange geschiedenis die begon in het klooster. De enorme ramen van gotische gebouwen konden niet onbedekt blijven en werden van onder tot boven gedetailleerd beschilderd met hele stripverhalen. Afl.: God op glas. Canvas, 22.55-23.20u.

Forensic science. Slot van een serie over forensische wetenschap in de bestrijding van criminaliteit gaat vanavond in op de hulp van computers, calorimeters, chromatografen en DNA-analisten. NGC, 23.00-24.00u.

AMUSEMENT

Gestrand! Nieuwe reeks afleveringen van de serie waarin vakantiegangers te maken krijgen met pech onderweg. In deze aflevering gaat het om een meisje dat op een camping in Frankrijk suikerziekte krijgt en een verkeersongeluk met een caravan aan de Spaanse grens. Ned.1, 18.28-18.56u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Roger van Boxtel, minister van Grote Steden- en Integratiebeleid en Fatima Elatik, gemeenteraadslid van PvdA in Amsterdam. RTL4, 23.00-23.45u.

MUZIEK

2 meter sessies. In deze aflevering optredens van de muzikale dames Sheryl Crow, Tracy Bonham, Skunk Anansie, Meredith Brooks en Beth Hart. RTL5, 22.15-22.50u.

SPORT

Voetbal. Aansluitend op een voorbeschouwing rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd in de UEFA Cup, Ajax tegen Real Mallorca. Ned.3, 20.20-22.30u.

KUNST

Covent garden tales. Serie over het leven in het nieuwe Royal Opera House in Londen. Het ballet treft voorbereidingen om het gerestaureerde gebouw te betrekken na twee jaar onder erbarmelijke omstandigheden te hebben gewerkt. Afl.: The ballet moves. BBC2, 23.20-23.30u.

Unter Deutschen Dächern – Totentempel von Treptow. Het nieuwe crematorium in Berlijn, ontworpen door Axel Schultes, verdeelt de geesten in Duitsland. Rouwenden verafschuwen het gebouw, architecten zijn dolenthousiast. ARD, 23.45-0.30u.

FILM

The Mirror Has Two Faces (Barbra Streisand, 1996, VS). Derde speelfilm van regisseuse Streisand is een saai sprookje dat het beproefde Hollywood-stramien van de romantische komedie volgt en en passant de hardnekkige mythe wil ontmaskeren dat de weg naar geluk alleen met schoonheid en seksuele aantrekkingskracht is geplaveid. De snel door vrouwelijk schoon gecharmeerde professor Jeff Bridges gaat een strikt platonische relatie aan met de onaantrekkelijke maar intelligente Streisand. Ook met Lauren Bacall. Net5, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Angela (Rebecca Miller, 1994, VS). Regiedebuut van de dochter van Arthur Miller is een verkenning van de belevingswereld van een dertienjarig meisje dat via christelijke rituelen haar manisch-depressieve moeder tracht te bezweren. ZDF, 0.15-1.50u., nagesynchroniseerd.

Boy Hero 001 (Pekka Lehto, 1998, Engeland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 0.53-1.49u.

Titanic (Herbert Selpin & Werner Klinger, 1943, Duitsland). Propagandistische reconstructie van scheepsramp. Klinger verving tijdens de opnamen regisseur Selpin, die na zijn arrestatie zelfmoord zou hebben gepleegd. ARD, 1.05-2.40u., zwart-wit.

Gli ultimi giorni di Pompeji (Mario Bonnard, 1959, Italië/Spanje/Mexico). Sergio Leone was regie-assistent van historische spektakelfilm over uitbarsting van de Vesuvius. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., nagesynchroniseerd.