Selectie Muziek

Aids Benefiet

Het Aids Fonds presenteert een Gala-benefietconcert mmv de wereldberoemde coloratuursopraan Sumi Jo, de bariton Martin Wright en de pianiste Maria Petkova, begeleid door het Concertgebouw Kamerorkest olv Vincent de Kort. Op het programma voor de pauze vocale muziek van Händel en Adolphe Adam en instrumentale muziek van Mozart. Na de pauze klinkt lichtere muziek met begeleiding door de Concertgebouw Big Band.

Bach solisten

De Amsterdamse Bachsolisten geven een Mozartconcert met de Serenade in Bes `Gran Partita' in een bewerking voor hobo, viool, altviool en strijkers, de Sinfonia concertante in een bewerking voor strijkkwartet en het Pianokwintet KV 478, met Leo van Doeselaar als pianist. 26 nov 20u Grote Kerk Enschede; 27 nov 20u15 Geertekerk Utrecht.

Gustav Leonhardt

De klavecinist Gustav Leonhardt geeft 9 dec 20u een Frans concert in de hal van het Haagse Gemeentemuseum met muziek van oa Rameau, Forqueray en Duphly. Res 070-3381111.

Chopin

In de serie meesterpianisten in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw geeft Bella Davidovitsj 28 nov 20u15 een gevarieerd Chopinrecital.

Bruckner

Het Radio Filharmonisch Orkest speelt olv Edo de Waart de Achtste symfonie van Bruckner. 26 nov 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht; 27 nov 15u Concertgebouw Amsterdam.

Mozart

Het Groninger Mozart Ensemble geeft olv Hans Torringa 28 nov 15u een uitvoering van Mozarts `heroïsche drama' Thamos, König in Ägypten. De toneeltekst over goed en kwaad, over macht en misbruik van macht, waarbij Mozart muziek schreef, is bewerkt en herschreven door Ewan Lentjes en wordt voorgedragen door de acteur Henk van Ulsen.

Femi Kuti

Deze vocalist/saxofonist uit Nigeria zet het werk voort van zijn roemruchte vader Fela: vette Afro-funk met politiek gepeperde teksten. 25 nov Tivoli Utrecht, 26 nov Nighttown Rotterdam, 27 nov Effenaar Eindhoven, 28 nov Melkweg Amsterdam.

Me, Myself and I, the Music of Charles MingusContrabassist Eric van der Westen speelt met een 12-koppige ensemble muziek van collega Charles Mingus (1922-79) in gehercomponeerde versies van David Dramm, Martin Fondse, Roderik de Man, Chiel Meijering, Jacques Palinckx, Andries van Rossem, Paul Termos en hemzelf. 26 nov BIMhuis Amsterdam, 27 nov Mahogany Hall Edam, 29 nov Wilhelmina Eindhoven, 2 dec Vredenburg Utrecht, 3 nov O42 Nijmegen en vervolgens in Alkmaar, Leeuwarden, Apeldoorn en Tilburg. Het concert in Utrecht is gratis toegankelijk.

Grote Prijs

Terwijl het publiek van de grote popfestivals allang geen moeite meer heeft met een programma waarbij dance, rock, pop en theater elkaar afwisselen, heerst bij de Grote Prijs van Nederland een ouderwetse hokjesgeest met afzonderlijke finales voor dance (26 nov Paradiso), rockbands (27 nov Melkweg en Paradiso), singer/songwriters (28 nov 's middags, Paradiso) en R&B/hiphop (28 nov Paradiso, Amsterdam).