Selectie Galerie

Open ateliers

Het komende weekeinde opent de Rijksakademie van Beeldende Kunsten weer haar deuren voor het publiek tijdens de jaarlijkse Open Ateliers. In hun ateliers maken zestig deelnemers van het praktijkinstituut, jonge beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland, kleine solopresentaties van hun werk. Werkgebieden zijn o.a. schilderen, tekenen, grafiek, fotografie, beeldhouwen, nieuwe media, video-film en keramiek. 26 t/m 28 nov, 12-19u. Sarphatistraat 470, Amsterdam.

Sharmila Samant

De Indiase kunstenaar Sharmila Sarmant maakt kritische beelden die de effecten van globalisering aan de kaak stellen. Zo gebruikte ze honderden Coca Cola-doppen voor het maken van een sari, een traditioneel Indiaas kledingstuk. Multinationals als Coca Cola, Mc Donalds en Nike helpen mee aan de afvlakking van de verschillende culturen door de smaak terug te brengen tot een algemene standaard, zo luidt de boodschap van Samant. T/m 18 dec in Galerie Foundation for Indian Artists, Fokke Simonszstraat 10, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Tjarda Sixma

Ze heeft een voorliefde voor slechte smaak; in een fotorealistische stijl schildert Tjarda Sixma kitscherige beeldjes en goedkope prullaria. De zoete kleuren en de banale onderwerpen van haar schilderijen roepen ambivalente gevoelens van aantrekkelijkheid en afstoting op. T/m 19 dec in Galerie In Beeld, Landstraat 57, Vlaardingen. Vr 13-21u, za en zo 12-17u.

Yvette Rogge

In Galerie Jansen & Kooy is een tentoonstelling te zien ter nagedachtenis van de kunstenares Yvette Rogge (1960-1999). Rogge speelde met haar fotowerken in op beroemde kunstwerken en bekende scènes uit klassieke films. Ze bootste de composities na in de natuur, getekend in de sneeuw of gerangschikt uit bladeren en zand, waarna ze de voorstellingen fotografeerde. T/m 4 dec, Lage Lochemseweg 7, Warnsveld. Do t/m zo 12-17u30.

En verder

Sculpturen van Stephan Balkenhol t/m 18 dec in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; schilderijen van Tim Ayres t/m 18 dec in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam; tekeningen van Merina Beekman t/m 22 dec in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam; werken op papier van Lucebert t/m 24 dec in Galerie Espace, Keizersgracht 548, Amsterdam; schilderijen van Fabian Marcaccio t/m 18 dec in Galerie Rob Jurka, Singel 28, Amsterdam; foto's en schilderijen van Aloysius Donia t/m 23 dec in Galerie Ferdinand van Dieten dEendt, Spuistraat 270, Amsterdam; installatie van Experimental Jetset t/m 19 dec in De Gele Rijder, Korenmarkt 43, Arnhem; video's van Tessa Joosse t/m 12 dec in Sandberg 2, Korte Achterstraat 2a, Hoorn; schilderijen van Jeroen Henneman t/m 2 jan in Galerie Bleijenberg, Touwbaan 1, Leiderdorp; Werner Reiterer en William Engelen exposeren t/m 19 dec in MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; prenten van Atelier van Lieshout t/m 24 dec in het Grafisch Atelier Utrecht, Plompetorengracht 4, Utrecht.