Selectie Films

Ça commence aujourd'hui

Lyrisch en boos pamflet van Bertrand Tavernier bewijst eer aan idealistische leerkrachten op een kleuterschool in een van god vergeten Noord-Franse mijnstreek. Tegen de klippen van bureaucratie en kinderverwaarlozing op blijft een onderwijzer (Philippe Torreton) strijden om zijn kinderen aan een beter bestaan te helpen. Den Haag: Babylon. Amsterdam: Kriterion/Studio K.

Celebrity

Door de Woody Allen-imitatie van Kenneth Branagh als nerveus, gemankeerd romanschrijver en journalist die in een premature midlife crisis zijn vrouw verlaat, is dit niet Allens beste film. Toch wordt Amerika's toenemende, ziekelijke obsessie met roem geestig in kaart gebracht. Den Haag: Babylon. Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: City Theater/Movies.

Do not disturb

De zesde en beste productie van Dick Maas is een Engelstalige actiefilm met een Hitchcock-intrige: jeugdige Amerikaanse toeriste doolt als buitenstaander door gevaarlijk gebied, namelijk het stripachtig perverse labyrint van Amsterdam. Adembenemende achtervolgingen, maar ook zwarte humor, elegante camerabewegingen en onberispelijke acteurs. In meer dan 14 theaters.

Tu Ridi

Net als in Kaos baseerden Paolo en Vittorio Taviani zich op personages uit de Siciliaanse novellen van Pirandello voor dit tweeluik over de onontkoombaarheid van een gewelddadige dood. Kunst en wetenschap bieden troost, in meesterlijk vormgegeven en intensief geobserveerde details. Amersfoort: Filmtheater De Lieve Vrouw. Amsterdam: Filmtheater Desmet. Breda: Chassé Cinema. Delft: Filmhuis Lumen. Gouda: Filmhuis Gouda.

En verder

After Life Amsterdam: Filmtheater Rialto. Groningen: Filmcentrum Poelestraat; Deconstructing Harry Den Bosch: Filmtheater Jeroen. Castricum: Corso Theater. Gouda: Filmhuis Gouda; Eyes Wide Shut Amersfoort: Filmtheater De Lieve Vrouw. Amsterdam: The Movies. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Utrecht: City Theater / Movies. Zevenaar: Bommersheuf. Helmond: Filmhuis Helmond; Existenz Alkmaar: Provadja. Amstelveen: Cinema Amstelveen; Festen Amsterdam: The Movies. Apeldoorn: Filmtheater Gigant. Groningen: Filmcentrum Poelestraat. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Utrecht: Filmtheater 't Hoog; Golden Earring: don't stop the show Hilversum: Filmtheater Hilversum; Happiness In 8 theaters; Hideous Kinky Bergen op Zoom: Cinemactueel. Breda: Chassé Cinema. Deventer: Filmhuis De Keizer. Maastricht: Filmtheater Lumière. Roosendaal: City. Zwolle: Het Fraterhuis; La vie rêvée des Anges Cuyk a/d Maas: Bios Cuijk. Stadskanaal: Smoky. Vlissingen: Cine City; The Opposite of Sex Amsterdam: Filmtheater Desmet. Utrecht: Springhaver Theater.