Scholier (18) wint prijs met website over elektriciteit

Een Nederlandse scholier won in de VS een prijs van 25.000 dollar voor de ontwikkeling van een Internetsite over elektriciteit.

Tim van den Hoff (18) uit Hellevoetsluis heeft in Los Angeles de hoofdprijs gewonnen van de prestigieuze website-ontwerpwedstrijd ThinkQuest. Hij won een studiebeurs van 25.000 dollar voor zijn site 'Electricity Online', die hij samen met Alok Ladsariya uit India en Maudie Hampden uit de Verenigde Staten maakte. De site, in zeven talen, legt uit wat elektriciteit is.

Gefeliciteerd, het is een ontzettend mooie site. Hoe kwamen jullie erbij om dit onderwerp te nemen?

Van den Hoff: ,,Alledrie vonden we dat op school niet begrijpelijk wordt uitgelegd wat elektriciteit is. De opdracht van ThinkQuest was om een educatieve site te maken, dus we wilden proberen om op een niet-standaard manier uit te leggen wat electriciteit is en doet.''

Ben je lang bezig geweest met het maken van de site?

,,Maanden. Dat is ook het leuke. Je start volledig uit het niets. In februari moet je een onderwerp hebben en moet het team rond zijn. Je weet niet of je de mensen met wie je werkt kunt vertrouwen, of je ideeën overeenkomen. Het leuke is ook dat je met mensen uit de hele wereld werkt.

Dus je bent in India en de VS geweest om je teamgenoten te ontmoeten?

,,Nee, afgelopen vrijdag zag ik ze voor het eerst tijdens de prijsuitreiking in Los Angeles. We deden alles via Internet en email. Dat was soms wel lastig door de verschillende tijdzones. In de laatste maanden heeft mijn teamgenoot uit India ook op VS-tijd geleefd. Het werk hebben we gedeeld. Mijn Amerikaanse teamgenoot heeft zich vooral met de inhoud beziggehouden en de jongen uit India was op technisch gebied ontzettend handig. Voor deze site hebben we ook een eigen programmeertaal ontworpen.''

Had je al eerder een website gemaakt?

,,Vorig jaar deed ik voor het eerst mee aan ThinkQuest. Dat was ook de eerste keer dat ik een site maakte. Mijn wiskundeleraar had me op de wedstrijd gewezen. Inmiddels heb ik een webdesign bedrijfje.''

Nederlanders winnen regelmatig prijzen met webdesign? Hoe komt dat?

,,De kwaliteit van webdesign ligt in Nederland sowieso heel hoog in vergelijking met andere landen. En de meesten hebben op school en vaak ook thuis toegang tot allerlei technische middelen en zeker tot een computer.''

Electricity Online via www.nrc.nl/Doc