Scène na scène is raak in stuk Theater te Water

Een voorstelling over deugden en ondeugden, alles in 't fatsoenlijke: het lijkt bijna een verschijnsel uit een andere tijd, waarin over ondeugden fluisterend werd gesproken. Het innemende gezelschap Theater van het Oosten uit Groningen, dat de voorstellingen opsiert met liedjes en cabareteske scènes, brengt toneel met een pikante toets, Duivinnenmelk geheten.

Op de achtergrond koeren de prijswinnende duiven in Dobbe's hok. Het huis van de duivenmelker en zijn vrouw is van het genre formica en schrootje. De vrede verdwijnt wanneer Dollie haar entree maakt, de sexy zuster van Dobbe die hogerop wil als fotomodel. Langbenig, kort gerokt, blond gekapt, bloot geschouderd drijft ze haar schoonzuster Lies tot wanhoop. In Dollie's charme ziet ze zichzelf als lelijk eendje weerspiegeld. Wedijver met haar is onmogelijk, al koopt de laatste uitgerekend bij een groot warenhuis spannende kleren, maar op z'n burgervrouws.

Verwikkelingen alom, met schuchtere rivalen, een motoragent, een vrijgezelle duivenmelker verzot op vertier, een decadente fotograaf die Dollie wat graag hogerop helpt als lingeriemodel in zoiets als de Wehkamp-catalogus. Tekstschrijver en regisseur Just Vink van Theater te Water heeft een uitstekend gevoel voor eenvoudige, herkenbare dramatiek. Het is een stijl van toneelschrijfkunst die in Nederland ternauwernood wordt beoefend. Scène na scène is raak en trefzeker, hoewel de voorvoelde ontknoping te lang uitblijft. Zelfs de confrontatie van Dollie in panterkostuum en Lies als V&D-vrouwtje is ontroerend: mooi versus lelijk blijft een sterk dramatisch wapen.

Theater te Water heeft een cast van soepel acterende, scherp gekaraktiseerde spelers. Aan het slot, na alle Irrungen und Wirrungen, kunnen de toeschouwers zelfs genieten van een lied over de `zonnige zijde van het bestaan'. De zoete vrede is teruggekeerd, en daarom was het uiteindelijk allemaal begonnen.

Voorstelling: Duivinnenmelk door Theater te Water. Tekst en regie: Just Vink. Spelers: Ton Rohde, Miranda Bolhuis, Fokko Jelsma e.a. Gezien 19/11 Theater Oosterkade, Groningen. Tournee t/m 6/4. Inl.: (050) 318 50 35.