Politie Israel slaags met protesterende Arabieren

Voor het bureau van premier Ehud Barak in Jeruzalem is het gisteren tot felle botsingen gekomen tussen duizenden Israelische Arabieren en een grote politiemacht. Het Israelisch Arabische parlementslid Ahmed Tibi werd gewond in een ziekenhuis in Jeruzalem opgenomen. ,,Ik heb nog nooit zulk bruut, fascistisch geweld van de politie gezien'', zei gistermiddag het Arabische parlementslid Talab Elsana. Volgens de politie werd pas ingegrepen toen de demonstranten zich opmaakten om het bureau van premier Barak te bestormen.

Al ruim een week demonstreren Arabische burgemeesters en andere Israelische Arabische persoonlijkheden in Jeruzalem tegen de discriminatie van de overheid jegens de Arabische sector. Terwijl de Arabieren bijna 20 procent van de bevolking uitmaken is er op de begroting voor het jaar 2000 naar hun zeggen slechts 3 procent uitgetrokken voor de Arabische sector.

Volgens Talab Elsana staan veel Arabische gemeenten op punt van instorten. ,,De salarissen aan het gemeentepersoneel kunnen gewoon niet meer worden betaald'', zei hij.

Arabieren en ultra-orthodoxe joden behoren tot de armste groepen onder de 400.000 Israeliërs die onder de armoedegrens leven. De Israelische Arabieren zijn enorm teleurgesteld in premier Ehud Barak die in de verkiezingscampagne dit jaar wel naar de de Arabische stem lonkte maar hen na zijn verkiezingszege volgens Arabische politici als een baksteen liet vallen.

Bij komende verkiezingen kan Barak de Arabische stem wel vergeten, zeggen goed ingevoerde Arabieren.