Poetin trekt meer geld uit voor oorlog

Rusland steekt drie miljard roebel – honderd miljoen dollar – extra in de oorlog in Tsjetsjenië. Dat zei gisteren premier Vladimir Poetin in een rede tot de Doema ter gelegenheid van het feit dat hij honderd dagen premier is.

Poetin zei dat de gunstige ontwikkeling van de Russische economie – onder andere door de recente stijging van de olieprijzen op de wereldmarkt – de regering in staat stelt de begroting voor de oorlogsinspanningen uit te breiden. In oktober beloofde de regering het Russische leger één miljard dollar extra om de oorlog te financieren. Die belofte leidde tot een ruzie met het Internationaal Monetair Fonds, dat waarschuwde Rusland geen leningen meer te verschaffen als de militaire uitgaven uit de hand zouden lopen. De recente gunstige ontwikkeling van de Russische economie bespaart volgens waarnemers Poetin een nieuwe ruzie met het IMF.

In Tsjetsjenië werkt het leger met zware beschietingen op Grozny en het zuidelijker gelegen Oeroes-Martan aan de voltooiing van de omsingeling van Grozny. De burgers van beide steden kregen gisteren van het Russische leger het advies hun stad te verlaten. Maar waarheen ze zich in veiligheid zouden moeten brengen werd er niet bij gezegd. De situatie van de stedelingen wordt allengs moeilijker, door de bombardementen, maar ook door de voedselschaarste. De Russen zeggen Grozny voor tachtig procent te hebben omsingeld. De Tsjetsjenen spreken dat tegen. Volgens hen is de stad nog vanuit het zuiden en oosten bereikbaar. In Grozny hebben 3500 Tsjetsjeense strijders zich verschanst. In Oeroes-Martan zijn volgens de Tsjetsjenen drieduizend goedbewapende strijders gelegerd om de komende aanval van de Russen af te weren.

Rusland heeft de voorzitter van de OVSE, de Noorse minister Knut Vollebaek, alsnog een bezoek aan Tsjetsjenië toegestaan. Na ,,een zekere mate van verzet'' – zoals Oslo het uitdrukte – beloofde de Russische minister Ivanov zijn Noorse collega gisteren in een lang telefoongesprek dat hij welkom is in Moskou om de details van zijn bezoek aan Tsjetsjenië te bespreken. Dat bezoek zal in de eerste helft van december plaatsvinden.

In zijn rede tot de Doema ging Poetin in op de parlementsverkiezingen in december en zijn eigen politieke voorkeur. Hij zei bereid te zijn met alle politieke groepen samen te werken, maar selecteerde het blok Eenheid, geleid door minister van Noodsituaties Sergej Sjoigoe, als zijn favoriet. ,,Sergej Sjoigoe is een van mijn beste vrienden. Als burger zal ik op Eenheid stemmen'', aldus Poetin. Zelf is Poetin nu duidelijk de belangrijkste kandidaat bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar: dankzij de (populaire) oorlog in de Kaukasus is zijn populariteit tot ongekende hoogte gestegen. (Reuters, AP, AFP)